Ingredienser

(4 portioner till förrätt)

200 g rensad svamp, till exempel kantarell, svart trumpetsvamp, trattkantarell eller
karljohanssvamp
50 g smör
100 g skalad lök i stora bitar
100g skalad rotselleri i stora bitar
50g skalad palsternacka i stora bitar
5 dl hönsbuljong
1 dl torr sherry
1 msk fint havssalt
2 dl vispgrädde 

Gör så här

Lägg en fjärdedel av svamparna åt sidan för att ha som garnering. Tärna dem och stek i panna.

Stek resten av svamparna på låg värme tills hälften av vätskan kokat bort. Lägg i löken och rotfrukterna och stek tills löken börjar vara genomskinlig.

Lägg till i sherry, hönsbuljong och kryddor. Koka soppan på låg värme i 15 minuter och mixa den sedan slät med stavmixer. Häll i grädden och koka upp.

Kontrollera sältan, garnera med stekt svamp och servera.

Om soppan blir för tjock kan man lägga till mer hönsbuljong eller mjölk. För att få en luftigare konsistens på soppan kan man vispa grädden lätt innan man har i den.