Varför spara glassen endast till varma dagar? I bästa fall kan ett glasskalas skynda på sommarvärmen – åtminstone kommer man garanterat i rätt stämning.

Nästan alla älskar glass. Om du fick chansen att gå på ett kalas där alla får sätta ihop sin egen glassportion, visst skulle du gå? Ingen tackar väl nej till en jätteportion chokladglass med vispgrädde, havrekex, chokladsås, havssalt, pistaschnötter, Marianne Crush och banan! Idén med en glassbuffet är att alla får experimentera fram sin egen favoritportion av ingredienserna som dukats fram.

 

Fantasin sätter gränserna

En egen glasskiosk kräver egentligen bara färska, mångsidiga råvaror och några glassälskande gäster.

Med hjälp av följande inköpslista kommer man långt:

  • 2–3 glassorter (ett laktosfritt alternativ)
  • Hela och krossade kex (till exempel Suklaalehti, Minttusuklaa, Jyväshyvä havrekex, Jyväshyvä-våfflor och Carnevalkex)
  • Fruktgodis (Tutti Frutti, Aarearkku, Ässä)
  • Choklad (Fazers blå, Pätkis, Geisha, Wiener Nougat, Da Capo, Fazerina)
  • Färska bär och fruktskivor
  • Nötter eller nötkross, varm karamell- och chokladsås, vispgrädde
  • Glasstrutar eller bägare
  • Serveringsskålar, en glasskopa och bestick

 

Om du ordnar en glassbuffet hemma i köket kan du hålla glassen och vispgrädden kalla med hjälp av isfyllda serveringsskålar. Ställer du till med större fest kan det vara en god idé att skaffa en ordentlig kylanordning.

 

Temafest eller färdiga portioner

Vill man satsa riktigt ordentligt kan man ordna en temabuffet och låta sig inspireras av gamla vintagekiosker eller somriga pastellfärger. Vid serveringsfaten kan man placera etiketter som designats i festens tema.

Ett annat alternativ är att bjuda på färdiga portioner bestående av glass och kex. Barnen älskar garanterat idén med en glassbuffet, men om det blir för stökigt kan man laga en glasstårta istället.