Den ståtliga stadsteatern i Seinäjoki har ritats av arkitekt Alvar Aalto. Det vita teaterhuset finns i det center för förvaltning- och kultur, Aaltocentret, som har ritats av Alvar Aalto. Centret som består av sex byggnader lockar människor året om att ta del av den byggnadskonstnärliga helheten. Utöver teatern omfattar centret kyrkan Lakeuden Risti, församlingscentralen, statens ämbetshus, stadsbiblioteket-landskapsbiblioteket och stadshuset.

Aalto planerade ritningarna för teaterhuset redan 1968. Ritningarna uppdaterades till den nivå den nuvarande teaterverksamheten krävde efter arkitektens död enligt Aaltos allmänna plan. Teaterhuset blev färdigt 1987 under ledning av Aaltos andra maka och arkitekten Elissa Aalto.

Teaterhusets ljusa och luftiga vestibuler har inretts med Arteks vackra designprodukter som designats av Aalto. Arteks möbler och armaturer representerar en tidlös stil som åldras värdigt och som tilltalar generation efter generation. För golven i huset använde arkitekten öländska kalkstensplattor där man ser fossiler och fiskben. Det vita keramiska stavmönstret täcker den vackert rytmiserade ytan i husfasaden. Fyra scenutrymmen planerades för byggnaden. Som huvudscen fungerar Alvar som bär arkitektens namn och som liten scen Elissa samt dessutom de intima Verstasteatteri och teaterrestaurangen.

Aalto betraktas som en av de främsta arkitekterna i Finland, och hans produktion är välrepresenterad även utomlands. Aalto är känd som en funktionalist som designade enkla och fungerande byggnader. Den innovativa och radikala arkitekten fördjupade långsiktigt sina kunskaper om träböjning med hjälpa av otaliga experiment. I teatervestibulerna kan man bekanta sig med Aaltos unika samling med sex träböjningsreliefer.