Råg och rågbröd ligger finländarna varmt om hjärtat. Råg har traditionellt varit en symbol för kraft i Finland. Traditionellt rågbröd innehåller fibrer och mångsidiga näringsämnen – och smakar gott.

Det finns bevis för att folktron stämmer

Man har bedrivit vetenskaplig forskning kring rågens hälsoeffekter i närmare 20 år. Undersökningar visar att rågbröd är en mångsidig hälsokälla. Råg har ett högt fiberinnehåll, och det är inte vilken fiber som helst: rågfibern ger oss en mängd olika vitaminer, mineraler och andra hälsosamma ämnen.

Fiberrikt rågbröd främjar tarmhälsan genom att det förbättrar magens funktion. Råg innehåller rikligt med fibrer, dvs. icke upptagbara kolhydrater. Det finns två typer av fibrer, lösliga och olösliga, och råg innehåller bådadera. Fibrer innehåller egentligen inga kalorier.

Rågbröd innehåller inte bara hälsosam rågfiber, utan också mineraler och vitaminer som följer med rågfibern. Rågbröd med ett fiberinnehåll på över 10 procent är en bra källa till B1-vitamin, folsyra, järn, zink, magnesium och kalium.

Brödsäden som mals av finländsk råg är nästan alltid fullkornsråg. Finländskt rågbröd bakas av surdeg enligt traditionella metoder. Surdegen ger rågbrödet dess unika, oefterhärmliga smak.

Pro Ruis för den finländska rågen

Fazer Bageri, Fazer Mill & Mixes och Boreal Växtförädling har grundat föreningen Pro Ruis, vars syfte är att lyfta rågodlingen till en ny nivå i Finland.

Den totala rågskörden i Finland räcker för närvarande inte till för att täcka efterfrågan bland bageriföretagen. Grundarna för Pro Ruis tror att det går att klara utmaningen med den knappa tillgången på råg genom att öka samarbetet genom hela värdekedjan. Målet är att lyfta rågodlingen i Finland till en ny nivå genom att förbättra odlingsförutsättningarna.

Läs mer om föreningen Pro Ruis verksamhet >[http://www.proruis.fi]