Spannmålsprodukter utgör grunden i en hälsosam kost och du bör dagligen äta 300 gram spannmålsprodukter. Mängden motsvarar 6−9 skivor bröd och två portioner av till exempel gröt eller pasta. Bröd som tillverkats av fullkornssäd ger dig fibrer och flera vitaminer, mineraler och andra hälsosamma ämnen som är viktiga i en balanserad kost.

Ta hjälp av fullkorn för att undvika brist på fibrer

En balanserad kost innehåller 25−35 gram fiber om dagen*. Finländarna får inte i sig tillräckligt med fibrer via kosten. Män får i genomsnitt i sig 24 gram kostfiber, dvs. icke upptagbara kolhydrater, om dygnet och kvinnor 21 gram.

Fibrerna i spannmål påskyndar matens väg genom matsmältningsorganen, vilket främjar tarmhälsan. Rågbröd innehåller rikligt med fibrer och rågfibern har konstaterats förbättra magens funktion. Livet blir lättare när magen fungerar regelbundet, men tyvärr lider många av en oregelbunden tarmfunktion. Vetenskapliga undersökningar visar att man kan förbättra magens funktion genom att äta fiberrikt rågbröd regelbundet.

Fullkornssäd, grönsaker, frukt och bär innehåller rikligt med hälsosamma fibrer. Hemligheten bakom fullkornssädens hälsofrämjande egenskaper är att hela kornet utnyttjas som näring, precis som naturen har tänkt att det ska vara. Inget avlägsnas!

Kolhydraternas kvalitet är avgörande

Kolhydrater är kroppens huvudsakliga näringskälla och i en mångsidig kost ingår alltid kolhydrater. Med tanke på hälsan är det bäst att välja goda, s.k. långsamma kolhydrater. Goda kolhydrater finns i livsmedel som innehåller rikligt med fibrer, vitaminer och mineraler, bland annat i fullkornssäd och grönsaker.

Kolhydraterna kan indelas i bra eller dåliga kolhydrater utifrån i vilken typ av produkter de förekommer. Produkter som innehåller mycket socker och stärkelse men lite skyddsnäringsämnen är dåliga kolhydratkällor, och de ska ätas med måtta.

Till de kolhydratkällor som rekommenderas hör  bär, frukt och fullkornsprodukter som innehåller mycket fibrer och andra bra kolhydrater och som också i övrigt har bra näringsvärden. De ger inte enbart fibrer, utan också vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen. Fibrer är också bra kolhydrater, även om de inte upptas i kroppen.

*) Förslag på nordiska näringsrekommendationer, Finravinto 2007