Finländarna är numera mycket medvetna livsmedelskonsumenter. Vi vill äta hälsosamt, veta vad maten innehåller och känna till matens ursprung. Vi har igen lärt oss hur betydelsefulla och hälsosamma våra inhemska råvaror faktiskt är. Många konsumenter föredrar närproducerat.

Bröd hör till våra baslivsmedel. Rågen håller alltjämt sin ställning – finns det någon finländare utomlands som inte saknar rågbröd och inte önskar sig det i present av gäster från Finland? Just nu är också havre- och speltvetebröd mycket populära.

Finland har en mycket rik brödkultur. Matbutikerna har ett stort brödurval och säljer både typiskt finländskt bröd, som tunnbröd, rågbröd och limpor, och bröd med utländsk härkomst, som ciabatta och focaccia. Valmöjligheterna är alltså många, och bröd är ett mångsidigt, hälsosamt och läckert komplement till måltiderna.

Artikeln bygger på en intervju med Aino Posti, Uudenmaan Martat ry:s hushållsrådgivare.