Midnight run, Damtian och Helsinki City Marathon. Löpning är riktigt trendigt just nu, och fullkorn är ett bra hjälpmedel i löpträningen.

Vad får en ung kvinna att springa den 60 kilometer långa sträckan från Pargas till Korpo?

– Med ett ord: känslan. Den fantastiska, stärkande känslan av att man kan, orkar och lyckas. Dessutom är jag envis till naturen och kanske just därför tillräckligt galen, säger den 32 år gamla marknadsföringschefen och blivande trebarnsmamman Michaela Lindström med ett skratt.

Michaela blev förtjust i löpning för fyra år sedan efter sonens födelse, främst för att det var ett enkelt och förmånligt sätt att kontrollera vikten och få en andningspaus i vardagen. Förtjusningen övergick dock ganska snabbt i starkare känslor och Michaela föll pladask för den känsla av eufori man upplever efter ett löppass.

Sedan dess har hon sprungit maraton, egna ultramaraton och löptränat 50–90 kilometer i veckan – förutom nu då hon är gravid och naturligtvis tränar mindre. Michaela har också bloggen Mammaspring och har startat en egen löpförening, Running Finland, tillsammans med ett par kompisar.

Energi från ren mat

Men varifrån får denna kvinna all sin energi? Enligt Michaela Lindström är det enkelt, genom att äta ren och mångsidig mat och motionera flitigt. När man tränar är det viktigt att äta hälsosamt, och före träningspassen äter hon gärna bröd, yoghurt och banan. På längre löppass tar Michaela med sig banan, bröd och saft.

Fazers näringsexpert Sanna-Maria Hongisto konstaterar att bröd, och särskilt fullkornsbröd, är hälsosamt för alla som vill ta hand om sin hälsa. Det är inte för intet som fullkorn betonas i näringsrekommendationerna; fullkorn innehåller nämligen rikligt med fibrer, många hälsosamma bioaktiva ämnen, vitaminer och mineraler.

Fullkornsrågbröd är en utmärkt fiberkälla och det främjar tarmfunktionen. Det har hänt att Sanna-Maria har kallat det saftiga brödet Real Ruis, som bakas till 100 procent av fullkornsråg och innehåller endast 0,7 procent salt, världens mest hälsosamma bröd.

Sanna-Maria uppmanar alla som motionerar aktivt att äta rikligt med fullkornsprodukter eftersom musklerna behöver energi och mineralerna i fullkornet även främjar musklernas återhämtning. När musklerna får tillräckligt med energi blir också idrottsprestationen optimal.

En löprunda gör alltid gott

Även om det inte alltid känns så lockande att ge sig ut på en löprunda säger Michaela Lindström att det är bäst att hålla fast vid regelbundna rutiner i löpträningen. Tröttheten är som bortblåst efter någon kilometer och efter löppasset mår du alltid bra. För Michaela fungerar löpningen som ett slags nollställning: nästan alla problem som har snurrat på i tankarna försvinner av sig själv under löprundan. Och det varierande vädret i Finland är inget att bry sig om – ju sämre löpförhållanden, desto bättre känsla! Michaela kommer fortfarande ihåg Stockholm Maraton 2012 som om det vore i går. Känslan av lycka när hon stelfrusen och känsellös passerade mållinjen på tiden 3.31 i storm och snöslask glömmer hon inte i första taget.