Bröd är en av hörnstenarna i matkulturen i många länder. I vissa länder är bröd däremot någonting nästan helt obekant. Här berättar en italienare, en mexikanska, en indier och en turkiska om brödkulturen i deras hemländer.

Stefano Petricci, Helsingfors

”Bröd är vid sidan av pasta ett viktigt inslag i den italienska matkulturen. Många börjar dagen med bröd, vetebröd med sylt är fortfarande en typisk frukost. Brödets form varierar från region till region, i vissa regioner ser bröden ut som rosor och i vissa som flätor. I mina hemtrakter i Toscana bakar man bröd helt utan tillsats av salt. Det tycker till och med många italienare är konstigt. Om det inte ingår bröd i måltiden känns det som om något fattas. Vi avslutar måltiden med att suga upp de sista såsdropparna från tallriken med brödet. Det kallas scarpetta som betyder damsko, eftersom vi formar brödet så att det liknar en liten sko.”

Sol Medina-Sivenius, Tammerfors

”I Mexiko äter vi inte bröd till maten, vi äter tortillas i stället. Bröd äter vi normalt före eller efter måltiden. I mina hemtrakter vid Stillahavskusten bakar vi bröd av vete och majs som vi sedan gräddar i ugn utomhus. Det äter vi på morgonen före frukosten. Man äter inte lika mycket bröd i Mexiko som i Europa. Ljust bröd används endast i vissa maträtter, och mörkt bröd används inte alls.”

Bhaanu Madhineni, Helsingfors

”Jag kommer från södra Indien där bröd traditionellt är något ganska främmande. Som barn avskydde jag bröd eftersom vi endast åt det när vi hade feber. Indien är som Europa, vi har hundratals olika matkulturer på olika håll i landet. I norra Indien äter man naanbröd, men det gör man traditionellt inte i söder. I min hembygd bakar man sött bröd som är så kraftigt att det skulle kunna vara en hel måltid. Det innehåller bland annat linser och vete och äts främst vid festligare tillfällen.”

Başak Yavuz-Blomberg, Åbo

”Bröd är viktigt i Turkiet. Vi äter mycket bröd, och kanske slösar vi till och med lite med det. I Finland har jag saknat varmt, färskt bröd som man köper direkt från bageriet på morgnarna. Till frukost äter vi bröd med till exempel fetaost och oliver. I Turkiet är vetebröd vanligast, men numera finns det också råg- och flerkornsbröd. Under Ramadan köper vi pidebröd, ett runt bröd som bakas av vete. Jag vet inte på vilket sätt det skiljer sig från andra bröd, men det hör till att man äter pidebröd under fastan.”