ravitsemusasiantuntija Leila Fågelholm, Fazer Food Services

Är det brödet i sig eller pålägget som gör att bröd är så gott och hälsosamt? Svaret är ingen överraskning; för en god helhet behövs både gott bröd och gott pålägg.

Bröd har många goda egenskaper. Bröd som bakas på fullkornssäd är en utmärkt fiberkälla och det innehåller även rikligt med andra näringsämnen. Ljusare bröd innehåller samma näringsämnen, men i mindre mängder.

Av påläggen kommer det viktigaste underst, det bredbara pålägget. Näringsmässigt sett är vegetabiliskt margarin det bästa bredbara pålägget, eftersom det innehåller goda fettsyror. Fullkornsbröd och vegetabiliskt margarin är utmärkta komplement exempelvis till lunchen, eftersom de förbättrar måltidens fiberinnehåll och fettkvalitet. Och bäst av allt, bröd smakar också gott.

Bröd kan också ensamt vara en ordentlig måltid, eftersom man kan komponera ihop en smörgås som innehåller något från nästan alla sektorer i kostcirkeln. Då är smörgåsen en mångsidig och fullvärdig måltid. Använd ost, köttpålägg, fisk eller till exempel grönsakspasta för att ge måltiden ett högre proteininnehåll. Toppa med grönsaker för att göra både smaken och näringsinnehållet fräschare och mångsidigare. Brödmåltiden är klar!