Havre har odlats i Finland ända sedan 1200-talet. Finland är ett riktigt havreland, hela 13 procent av den havre som produceras inom EU odlas nämligen i Finland. Havre innehåller rikligt med näringsämnen som har en positiv inverkan på vår hälsa.

Havre innehåller fibrer, proteiner och fetter. Havre innehåller vattenlöslig betaglukanfiber som främjar hälsan. EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har godkänt tre hälsoeffekter hos havre: havre sänker kolesterolet, är bra för magen och bidrar till en jämn blodsockerbalans.

Betaglukan och de övriga fibrerna i havre balanserar blodsockernivån. Ett regelbundet intag av betaglukan bidrar till att sänka kolesterolet och hålla det på en jämn nivå. Fibrerna i havre främjar också magens funktion, eftersom kostfiber inte tas upp i kroppen.

Tack vare sin milda smak kan havre kombineras på många olika sätt med andra livsmedel. Havre har en mjuk, bekant och trygg smak.