Rostbrödet kommer på bred front världen över och pimpade toasts har hittat sin väg till både människornas hjärtan och restaurangernas menyer. Entusiasmen för rostbröd fick sin början i USA och utmanar alla att fördomsfritt testa olika smakkombinationer. Rostbröd kan användas på många olika sätt och alla kan hitta sin favorit till vardag eller fest. Hur skulle du pimpa din toast? 

Den heta rostbrödstrenden började sprida sig från San Fransisco för ett år sedan när den lokala caféägaren Giulietta Carrell lyfte fram rostbrödet i rampljuset. Entusiasmen för rostbröd spred sig som en löpeld i USA och det räckte inte länge förrän rostbröd i olika former serverades på alla trendiga caféer över hela landet. Det uppstod spännande caféer specialiserade på rostbröd (Artisanal toast bar) och otaliga lyxvarianter av helt vanligt rostbröd med olika fyllningar.

Hemligheten bakom rostbrödets popularitet är att det är välkänt, gott och enkelt. Vem som helst kan hoppa på denna trend! Rostbröd kan anpassas efter säsong, den lokala matkulturen eller exotiska smaker från världens alla hörn. Trenden har också en mycket naturlig koppling till fenomenet gatumat – kommer vi månne att få se pimpade toasts även på restaurangdagarna i Finland inom kort?

Fazer lanserade rostbrödet i Finland 1966

Rostning av bröd anses ha uppfunnits i antikens Rom. Torrt bröd fick nytt liv när man rostade det antingen på en het sten intill öppen eld eller genom att man höll det ovanför elden med hjälpmedel som påminde om dagens grillpinnar eller halster. Det latinska ordet tostum betyder rostad. Den elektriska brödrosten uppfanns 1893 och färdigskivat bröd lanserades i USA 1928, varefter försäljningen av brödrostar fick ett rejält uppsving.

Fazer lanserade färdigskivat bröd som var avsett särskilt för rostning år 1966 i Finland. Den första produkten var Fazer Paahto veterostbröd som blev ytterst populärt bland konsumenterna, och snart utökades sortimentet med Fazer Paahto fullkornsrostbröd. I dag ingår ett brett urval av goda och näringsrika rostbröd i Fazer Paahto-familjen. Gemensamt för dem är de utmärkta rostningsegenskaperna som gör brödet härligt knaprigt utanpå och saftigt och mjukt inuti.

Nordiska rätter med rostbröd

  • Rostbröd är ett must have på kräftskivan enligt den svensk-finska traditionen.
  • En grillkiosksklassiker är porilainen, ett slags korvburgare som består av två skivor rostbröd fyllda med en korvskiva som är en centimeter tjock, rå lök, gurksallad, senap och ketchup. Porilainen uppfanns av medlemmarna i studentnationen Satakuntalainen Osakunta vid Helsingfors universitet på 1950-talet.
  • Till finländarnas favoriter under de gångna årtiondena hör bland annat kappelileipä, en smörgås med ägg och skinka, och jägarsmörgåsen, som består av en skiva rostbröd, en biff, svamp och ost.
    • På 1950-talet skapade den svenske kocken och hovtraktören Tore Wretman klassikern Toast Skagen, en rätt som består av rostbröd med en blandning av majonnäs och räkor. Rätten är uppkallad efter den danska staden Skagen, trots att den inte är särskilt känd i Danmark.
    • Den svenska klassikern Toast Pelle Janzon, uppkallad efter en operasångare, består av oxfilé, rå äggula, löjrom och rödlök.
    • Operasmörgåsen består av en bit rostbröd med en köttfärsbiff och ett stekt ägg. Det sägs att receptet kommer från restaurangen Operakällaren i Stockholm. I Sverige går smörgåsen under namnet Parisare eller parisersmörgås.
    • Också smörgåstårtan kommer ursprungligen från Sverige. Den uppfanns av konditorn Gunnar Sjödahl 1965. I Sverige firar man sedan 2012 Smörgåstårtans dag på uppfinnarens födelsedag den 13 november.

Läckra europeiska toasts

  • I en kontinental frukost, Continental breakfast, ingår croissant eller ljust rostbröd och smör, marmelad, ost, kaffe eller te. I vissa länder i Europa hör det till med nötchokladpålägg på frukostbrödet. Rostbröd är också ett viktigt inslag i en engelsk frukost, Full breakfast.
  • Britterna äter gärna Soldiers till frukost. Soldiers tillagas genom att man skär rostbröd i avlånga bitar som doppas i mjukkokt äggula. Förlorade ägg serveras ofta också till rostbrödet. Welsh rarebit är en varm smörgås som består av rostbröd, ost och kryddsås. Den återfinns i kokböcker från så tidigt som 1700-talet.
  • I Frankrike serveras löksoppa alltid med rostat bröd på toppen. Croque Monsieur är en maffig grillad smörgås med skinka och ost, utmärkt tröstmat.

Amerikanska klassiker

  • BLT sandwich är en klassisk smörgås som består av rostbröd samt bacon, sallat och tomat – bacon, lettuce and tomato – därav namnet BLT.
  • Sydstaternas specialitet Texas toast består av en tjock skiva rostbröd som smöras på båda sidorna innan den rostas.
    • När amerikanerna pratar om franskbröd, French toast, är det fattiga riddare de menar. Fattiga riddare är en rätt som är känd över hela världen. Den tillagas av skivor av torrt bröd eller en torr bullängd som först får ligga i en mjölkblandning och sedan steks i smör. I Frankrike kallas fattiga riddare Pain perdu, förlorat bröd.

Källor: Fazer, Wikipedia