När vi talar om bröd behandlar vi grundläggande saker. Bröd är en central del av den finländska matkulturen och vi har ett mycket rikt brödutbud till vårt förfogande. Valmöjligheter finns och olika slags bröd är en mångsidig, hälsosam och läcker del av måltiderna.

Nya användningstillfällen för med sig ljuvliga smakupplevelser. Se bröd med nya ögon, som en mångsidig och varierande del av varje måltid. Bröd är både gott och hälsosamt.

Mjuka semlor som start på en aktiv dag

Mjuka semlor är hela familjens favorit till frukost. Var och en kan fylla semlan med sina egna favoritpålägg och börja dagen med smaken av äkta bröd. En semlefrukost ger kraft för dagens bestyr. En semla fylld med smakliga tillbehör är gott också som mellanmål eller kvällsmål. Eller kunde du tillreda en hemgjord och hälsosam hamburgare till lunch av semlan?

Tunnbröd är mångsidigt

Det finländska tunnbrödet, rieska, är finskt traditionellt bröd som bäst. Den tunna läckerheten kan ätas vid vilken måltid som helst och man kan bygga upp fast en lunch eller middag på den. Ett stort tunt tunnbröd kan rullas ihop och ätas som snabblunch, fyllt med pålägg eller grönsaker. Rieskan fungerar också som finländsk motsvarighet till tortillabröd, då du tillreder mexikanska tortillas eller burritos.

Rieskanär ett tunt, ojäst bröd, som görs utan jäst eller syrat korn, havre eller potatis. Man tillsätter ofta vetemjöl i brödet för att åstadkomma viskositet.

Rågbrödet är urfinskt

Rågbrödet är en kär läckerhet för finländarna. Rågbröd ger kraft på morgonen och smaklig energi mitt i vardagsprogrammet. Rågbrödet är inte bara en vardaglig delikatess, utan fungerar också vid festlig servering, till exempel som underlag för cocktailbitar.

Undersökningar visar att rågbrödet är en mångsidig hälsokälla. Brödspannmål som malts av finländsk råg är nästan alltid fullkornsråg. Surdeg ger det traditionella rågbrödet dess egen oefterhärmliga smak.

Baguette med frasigt skal en läckerhet

Man kan njuta av en baguette med frasigt skal till exempel på helgmorgnar eller som kvällsmål. Det är också lätt att skära brödbitar som tilltugg till sallad eller soppa från det långsmala brödet. Och vad skulle vara ett mer lämpligt sällskap för denna franskfödda delikatess än olika ostar? Baguetten är också ett praktiskt picknikbröd, som kan fyllas med till exempel pålägg och grönsaker. Baguetten fås i många former, från vetebaguetter till fullkornsbaguetter, i vissa fall smaksatta med ost eller till exempel vitlök.

Rostbröd är ständig favorit på frukostbordet

Rostbrödet är favoriten på många familjers frukostbord. En frasigt rostad och varm brödskiva är gott vare sig det är bakat på havre, råg, vete eller flera olika sädesslag. Man kan också bygga upp ett matigt mellan- eller kvällsmål genom att tillsätta ost och andra tillbehör mellan rostbrödsskivorna och tillreda det fyllda brödet i en smörgåsgrill. Du kan också göra frasiga krutonger för soppor eller sallader av rostbröd.

Ljust bröd bakas av vete

Ljust bröd bakas av vetemjöl. Det ljusa brödet finns i många olika former, från semlor till lantbröd och från baguetter till tunnbröd. Ljust bröd kan också fås med mycket fiber. Ljust bröd passar till vardag och fest, från frukost till kvällsmål.

Blandbröd bakas av flera olika sädesslag

Blandbröd bakas av två eller flera sädesslag, till exempel vete, råg och havre. Blandbröd innehåller ofta också olika flingor, frön eller kli. Blandbröd finns bland annat som rostbröd och baguette. Tack vare sin mångsidighet passar det alla måltidsstunder, både till vardag och till fest.

Många bröd är helt utan tillsatsämnen

Konsumenterna önskar allt oftare bröd helt utan tillsatsämnen och sådana finns redan att få i riklig mängd i butikerna. Fazer erbjuder flera bageriprodukter som är helt utan tillsatsämnen. De flesta av Fazers rågbröd, till exempel Fazer PuikulaTäysjyväruis och Fazer Real Ruis, är utan tillsatsämnen.

De tillsatsämnen som används i Fazers bröd är undersökta och säkra. Tillsatsämnen behövs för att förbättra produkternas hållbarhet, smak, färg, konsistens eller någon annan egenskap.

Viktiga fibrer från fullkornsbröd

Att fullkornssäd är så hälsosamtberor på att hela kornet används som näring, så som naturen har planerat det. Inga delar har tagits bort från fullkornssäden, utan alla lager av kornet används och på detta sätt bibehålls alla näringsämnen. Bröd bakat på fullkornsmjöl tillför viktiga fibrer och flera vitaminer, spårämnen och andra nyttiga ämnen till kosten. Fibrerna i sädeskornet snabbar upp matens väg genom matsmältningssystemet, vilket håller tarmarna i skick.

Fullkornsbröd finns bland annat i form av rågbröd, rostbröd, baguette och semlor. Fullkornsbröd är ett speciellt hälsosamt bröd vid olika måltider.