Ingredienser (2–4 portioner)

1 msk matolja
5 dl strimlade grönsaker (t.ex. potatis, morot, zucchini, lök, purjolök)
1 finhackad röd chilipaprika
  aromsalt, grovmalen peppar
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 dl syltlök
2 dl kuohukermaa
0,5 dl pumpasallad
1,5 dl champinjoner
1 dl grädde
2 dl halvgrovt vetemjöl
  finhackade färska örter efter smak, t.ex. salladslök

Gör så här

Hetta upp olja i en kastrull och fräs grönsaker och finhackad chili. Tillsätt kryddorna, vätskan och grönsaksbuljongtärningen. Koka i 15 minuter. Tillsätt syltlök, pumpasallad och svamp. Koka i 10 minuter. Blanda ihop grädde och mjöl. Tillsätt blandningen i soppan under omrörning. Koka i 2–5 minuter. Tillsätt finhackade färska örter. Servera soppan i ett urgröpt bröd.