Ingredienser

  Fazer Pehmopalat Havre
  Hummusröra
  Rostad zucchini
  Marinerad, grillad aubergine

Hummus

200 g kokta kikärter
½ dl hett vatten
60 g tahini, dvs. sesamfröpasta
½ dl  olivolja
  saft från ½ citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk malen kummin
1 tsk socker

Marinad till grönsakerna

1 ½ dl apelsinsaft
½ dl ljus balsamvinäger
½ dl lönnsirap
1 dl  olivolja
½ dl rypsolja
  rivet skal från ½ apelsin
2 msk finhackad koriander
2 msk finhackad bladpersilja
2 msk finhackad mynta
1 aubergine
1 zucchini

Gör så här

Blanda kokta kikärter, hett vatten, tahini, olivolja, citronsaft, kummin, socker och finhackad vitlök till en jämn massa i en mixer. Smaka av med salt. Tillsätt citronsaft efter smak.

Skär aubergine och zucchini i fyra bitar i längdriktning. Finhacka örterna med en kniv och riv apelsinskalet. Blanda örter, rivet apelsinskal och övriga ingredienser i en skål. Gnid aubergine- och zucchinibitarna med olivolja och krydda med salt. Grilla grönsakerna på båda sidorna i 1–2 minuter, men var försiktig så att de inte blir brända. Skär de grillade grönsakerna i tre bitar, lägg dem i en påse och häll över marinad. Låt stå och dra i cirka 2 timmar och servera. Bred hummuspasta på bröden. Lägg upp grillad zucchini och aubergine på den undre brödhalvan. Strö över finhackade örter. Lägg på den övre halvan och smörgåsen är klar att avnjutas.

Receptet har utarbetats av Teemu Laurell. Han är vinnare av kockprogrammet Top Chef Suomi 2012.

 

Teemu Laurell