Huvudråvarorna i choklad är kakao: kakaomassa och kakaosmör, färsk mjölk eller mjölkpulver och socker. Många fyllningar, bär och frukt tillför smak och struktur till chokladprodukterna. 

Choklad och vete

I chokladmassan används inte vete. Då man tillverkar chokladprodukter, som till exempel chokladkonfekt, används ibland beståndsdelar som härstammar från vete och då nämns vete som en av de använda råvarorna i ingrediensförteckningen på produktförpackningen. Till exempel innehåller våffelkrosset som används i Geisha-chokladens fyllning vete. Som allergen markeras vetet med fet stil i produktens ingrediensförteckning.
En del chokladprodukter är märkta med ”kan innehålla spår av vete”. Detta innebär att vete inte ingår i produktens recept och inte nämns i ingrediensförteckningen. Produkten kan dock innehålla små rester av produkter som tillverkats på samma linje och innehåller vete, trots att linjen rengörs ordentligt. Celiakiförbundet rekommenderar att produkter med denna markering inte ska ingå i celiakiers dagliga kost. Då det är personligt hur känslig man är kan det dock vara bra att kolla med sin läkare.

I julens konfektaskar har ”kan innehålla spår av…”-meningen skapat viss förvirring. Det är svårt att skriva förpackningstexter för askar, då det ingår upp till 16 sorters konfekt som tillverkas på olika produktionslinjer i de största askarna. Vår mening var att informera så heltäckande som möjligt om allergenriskerna i det mångsidiga urvalet, men ordalydelsen i informationen var inte lyckad och vi beklagar detta. Innehållsförteckningarna på alla förpackningar är up-to-date och gjord enligt de regler för förpackningsmärkning som var i kraft vid förpackningstidpunkten. Ingrediensförteckningar för varje typ av konfekt finns i Fazers produktsökmotor. Förpackningsmärkningarna på alla julkonfektaskar kommer att förnyas till julen 2015.

Choklad och laktos

Vi får också ofta frågor om laktoshalten i choklad och förpackningsmärkningar om laktos.

OM PRODUKTEN INNEHÅLLER MINDRE ÄN 1 G LAKTOS/100 G KAN FÖRPACKNINGEN MÄRKAS MED LÅG LAKTOSHALT.


Av Fazers produkter är Wiener nougat-konfekten och Mignonäggen helt mjölk- och laktosfria. Mjölkfettet som Fazer använder är laktosfritt, men det kan innehålla små mängder mjölkprotein. På samma produktionslinjer tillverkas produkter, som har till exempel mjölk, mjölkpulver eller vasslepulver bland sina ingredienser. Därför kan små mängder av mjölkens beståndsdelar – laktos och mjölkprotein - hamna i produkten. Därför har vi märkt förpackningen med ”kan innehålla spår av mjölk”. Till exempel Fazermint och Julia är märkta med ”låg laktoshalt” just på grund av dessa möjliga rester av mjölk. Med Fazers produktsökmotor kan du enkelt kolla vilka produkter som passar i din kost.