Finlands mest älskade choklad är gjord av färsk mjölk och kakaobönor av högsta kvalitet.

Mjölk

Det kan låta självklart att mjölk är en av de viktigaste råvarorna i mjölkchoklad, men så är det inte. Vi är rätt ensamma om att använda färsk mjölk, inte minst här uppe i Norden där mjölkpulver är standard. Men till vår chokladfabrik kommer dagligen tankbil efter tankbil med förstklassig mjölk.

Det går åt 20 miljoner liter färsk mjölk varje år hos oss, vilket sysselsätter ungefär 3 000 kor. För att tillverka en Fazer Blå-chokladkaka på 200 gram behövs hela tre glas mjölk.

Eftersom mjölk är en extra känslig råvara kräver den extra omsorgsfull hantering. Särskilt när den används till Fazer Blå, där den sammetslena smakupplevelsen alltid måste vara likadan.

Kakao

När Karl Fazer utvecklade Fazer Blå valde han Arriba-bönor från Ecuador. Det gjorde han av den enkla anledningen att det var den bästa kakaon som fanns att få. Självklart tillverkas Fazer Blå fortfarande av Arriba-bönor.

Kakao växer på alla kontinenter i området kring ekvatorn och smaken varierar från plantage till plantage. Ecuador är en liten kakaoproducent. Bland de större kakaoländerna finns till exempel Elfenbenskusten och Ghana.

Fazer har noggrant definierade kvalitetskrav för den kakao som köps in. Vi kontrollerar bland annat bönornas smak, rostningssätt och klassificering.

Grundsmaken i Arriba-kakao ska vara blommig och fruktig, med inslag av nötter. Provsmakarna kontrollerar också kakaons rostningsgrad, syrlighet, bitterhet och arom. Inga oönskade bismaker får finnas i kakaon.

De fina råvarorna och det unika receptet har i Fazer Blå förenats till en unik smakupplevelse.