Kaakao

Kakaon är chokladens hjärta och de första som upptäckte dess goda egenskaper var Mayafolket. För 2000 år sedan började de odla kakaobönan på Yucatanhalvön i Centralamerika.

Först använde man bara fruktköttet, eftersom fröna hade en bitter smak. Men av en slump upptäckte man något fantastiskt: någon fick för sig att kasta en handfull kakaofrön på elden och plötsligt spred sig en underbar doft. Med tiden lärde man sig att krossa rostade frön, det vill säga kakaobönor, med stenar. Krosset blandades med vatten och kryddor och då skapades en dryck som både smakade och doftade himmelskt.

Drycken Xocolatl var dyr och uppskattad, kakaon betraktades som gudarnas gåva till människorna. Det blev en tradition bland de rika att dricka kakao i samband med ritualer och festmåltider.

Från djungeln till kungahusen

Den spanska erövraren don Hernán Cortés tog kakaon till Europa på 1500-talet. Drycken blev fort populär när den introducerades för kretsarna runt det spanska hovet, där den tidens trendskapare befann sig. När den spanska prinsessan Anna gifte sig med Ludvig XIII av Frankrike år 1615, tog hon med sig det hemliga kakaoreceptet. Med tiden upptäckte hon att den goda drycken smakade helt fantastiskt med lite socker i och den franska societeten var mäkta imponerad.

Under 1800-talet skrevs en rad viktiga kapitel i kakaons historia. Det var nu man upptäckte hur massa, smör och pulver kunde utvinnas ur kakaobönorna. Och inte minst lärde man sig hur dessa ingredienser i rätt proportioner kunde bli choklad. Choklad med samma karaktär som den vi njuter av än i dag.