Ingredienser

Botten

173g Marianne-kex
50g smält smör

Fyllning

4-5 gelatin
400g icke smaksatt färskost
250g kvark
1 dl vispgrädde
1 dl vispgrädde
1 skal och saft från riven citron
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Lingonmarmorering

2 dl (frusna) lingon
2 msk socker

Gör så här

Pulverisera Marianne-kex i en mixer till fint pulver. Blanda kexpulvret i det smälta smöret. Fodra en kakform med löstagbart botten med bakplåtspapper, och pressa ner kexblandningen i botten av den. 

Tillägg de frusna lingonen och sockret i kastrullen. Värm upp på svag värme, blanda och tryck ner bären emellanåt med en träslev.  Mosa de frusna lingonen med en mixer så att du får en jämn mos. 

Blöt gelatinbladen i kallt vatten. Blanda samman färskost och kvark. Vispa in grädde, citronskal, socker och vaniljsocker. Pressa extra vatten ur gelatinbladen och blöt ner dem i uppvärmd citronsaft. Häll gelatinmixen i en liten stråle på fyllningen, blanda hela tiden. 

Häll fyllningen över kexbotten. Sleva lingonmos i små droppar här och där på ytan. Blanda lingondropparna med en knivspets och garnera marmorfigurer på ytan. Täck kakformen med plastfolie och låt stelna i kylskåpet i 3-4 timmar eller över natten.