Älä heitä pois ostamaasi, kerran ihanan tuoretta ja pehmoista leipää, joka ei sujahtanutkaan kokonaan suihin. 

On aika ottaa käyttöön nämä maukkaat vinkit ylijäävän leivän hyödyntämiseen. Tulet yllättymään, mitä kaikkea makoisaa hieman kuivahtaneesta leivästä voikaan valmistaa.

1. Teehetken ihanat vanilja-kardemummakorput

Korput

Iltapäiväteen kuningattaret valmistuvat ylijääneestä vaaleasta leivästä, kuten Fazer Paahto -leivistä. Leikkaa leivästä sopivan kokoisia siivuja ja sivele voisulaa leivän leikkauspinnalle. Sirottele lautaselle sokeria, vaniljaa vaniljatangosta sekä kardemummaa ja upota leivän voisulapinta herkulliseen maustesekoitukseen. Anna leipien olla 75 asteisessa uunissa kunnes ne ovat kuivuneet korpuiksi. Kyllä mummo olisi nyt ylpeä.

2. Purkita oma lehtikaali-leivänmurupesto

Pesto

Herkullisen tuhti pesto syntyy hieman kuivasta vaaleasta leivästä, kuten Fazer Paahto- tai Alku Jyväpala -leivistä. Paahda leivänmuruja paistinpannulla muutama minuutti, kunnes ne ovat rapeita. Valmista pesto tuttuun tapaan sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa, mutta korvaa basilika lehtikaalilla ja lisää tahnaan tasamäärä leivänmuruja ja parmesanjuustoa.

Tämä kauniin vihreä herkku maistuu pastan kanssa taivaalliselta. Pesto-reseptin löydät täältä

3. Toscanalainen panzanella-salaatti

Panzanella-salaatti

Panzanella-salaatti on oivallinen lisuke- tai välipalasalaatti, jonka tärkeimpänä raaka-aineena komeilee leipä. Pyörittele leipäkuutioita pienessä määrässä öljyä ja hienonnettua valkosipulia. Paahda 175 asteisessa uunissa, kunnes kuutiot saavat kullankeltaisen värin.

Salaatti saa ihanat värinsä tomaatista, oliiveista ja mozarella-juustosta. Mausta öljyllä, etikalla, suolalla, sokerilla ja pippurilla. Ripottele leipäkuutiot ja basilikan lehdet salaatin päälle ennen ateriointia. Kokeile salaattiin esimerkiksi Puikula Kaurapaahto -leipää.

4. Rapsakat crostinit ja omenasalsa

Crostinit

Valmista rapeita herkkupaloja, crostineja, leipäkoriin unohtuneesta patongista tai vaikkapa suupaloiksi leikatusta Puikula-leivästä. Leikkaa patonki viipaleiksi, sivele oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria.

Paahda viipaleita 225 asteisessa uunissa, kunnes ne ovat kauniin kullankeltaisia. Nauti crostinit alkupalaksi tai välipalaksi raikkaan omenasalsan kanssa.

5. Kylmä salmorejo-keitto

Salmorejo-keitto

Gazpachon ystävät ihastuvat taatusti tähän espanjalaiseen kylmään tomaattikeittoon. Salmorejon salaisuus on leivässä ja manteleissa. Paahda ensin mantelilastuja ja sitten vaaleita leivänpaloja pannulla, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Tämän jälkeen keiton valmistus on tehosekoittimen surauttelua – lisää vain kypsiä tomaatteja, valkosipulinkynsiä, loraus oliiviöljyä ja sherryviinietikkaa, sekä suolaa ja pippuria. Keiton pintaan tipautettu ilmakuivattu kinkku on kuin piste i:n päälle.