Kauraa on viljelty Suomessa jo 1200-luvulta lähtien. Suomi on kauramaa, sillä 13 prosenttia EU-alueella tuotetusta kaurasta viljellään Suomessa. Kaura on voimaviljaa, joka on täynnä hyviä ravintoaineita ja terveysvaikutteita.

Kaurassa on kuituja, proteiineja ja rasvoja. Kaura sisältää liukoista beetaglukaanikuitua, joka on terveyttä edistävä aine. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on puoltanut kauralle kolmea terveysvaikutusta: kaura alentaa kolesterolia, tekee hyvää vatsalle ja auttaa tasaamaan veren sokeritasapainoa.

Beetaglukaani sekä muut kauran kuidut pitävät verensokerin tasaisena. Säännöllinen beetaglukaanin saanti auttaa veren kolesterolitason ylläpitämisessä ja kolesterolin alentamisessa. Kauran kuidut myös edesauttavat vatsan toimintaa, koska ravintokuidut eivät imeydy elimistössä.

Miedon makunsa ansiosta kauraa voi yhdistellä monipuolisesti erilaisten ruoka-aineiden kanssa. Kauran maku on pehmeä, tuttu ja turvallinen.