Suomalaiset ovat nykyään hyvin tietoisia syöjiä. Haluamme syödä terveellisesti, tietää mitä ruoka sisältää ja tuntea ruoan alkuperän. Suomalaisten raaka-aineiden terveellisyyttä ja merkitystä osataan taas arvostaa. Lähellä tuotettu ruoka on monelle kuluttajalle tärkeä asia.

Leivästä puhuttaessa ollaan perusasioiden äärellä.Ruis pitää aina pintansa – kukapa ulkomailla asuva suomalainen ei kaipaisi ruisleipää ja toivoisi sitä tuliaiseksi Suomesta. Tällä hetkellä erityisen suosittuja ovat myös kaurasta ja spelttivehnästä valmistetut leivät.

Leipä sopii erinomaisesti osaksi tasapainoista, terveellistä ja herkullista ruokavaliota.

Suomessa on erittäin rikas leipäkulttuuri. Kaupoista on ostettavissa poikkeuksellisen paljon sekä tuttua suomalaisia leipää, kuten rieskaa, ruisleipää ja limppua, että ulkomaista alkuperää olevaa leipää, kuten ciabattaa ja focacciaa.Valinnanvaraa siis riittää ja erilaiset leivät ovat monipuolinen, terveellinen ja herkullinen osa eri aterioita.

Artikkeliin on haastateltu Uudenmaan Martat ry:n kotitalousneuvoja Aino Postia.