Iisa Brofeldt

Tiesitkö, että kaikki Fazerin lettipitkot letitetään käsin Lahdessa? Kaikki Fazer ja Oululainen lettipitkot kuten Oululainen Pitkojen pitko syntyvät siis käsipelillä. Ja nämä käsiparit ovat huikean nopeita!

Oletko superletittäjä?

Lettipitkot leivotaan pitkän pöydän ääressä. Pitkopöydän ympärille mahtuu 21 letittäjää, joista kokeneimmat loihtivat kaksi pitkoa minuutissa. Täydellä kokoonpanolla ja tällä maksimivauhdilla tunnin aikana valmistuu yli 2 000 Oululainen Pitkojen pitkoa. Kuinka nopeasti itse letittäisit 600 g painoisen pullapitkon? Jos suoriudut siitä 30 sekunnissa, olet ammattilainen. Kokeile vielä letittää kymmeniä tuhansia tällaisia viikossa niin, että kaikki näyttävät samalta. Jos pystyt tähän, olet superletittäjä!

Lahden leipomolla letitetään kolmea eri pitkoa, jotka ovat Oululainen Pitkojen pitko, Fazer Sokerileipurin pitko ja Fazer Sokerileipurin rusinapitko. Pitkoja letitetään menekin mukaan eli tilattua määrää vastaan. Siksi jonain päivinä pöydän ympärillä on enemmän vilinää kuin toisina.

Sama tekniikka - oma tyyli

Kaupan hyllyllä kaikki pitkot näyttävät samalta, mutta letittäjät kyllä tunnistavat omansa. Tekniikka on kaikilla letittäjillä sama, mutta jokaisella on oma tyylinsä toteuttaa tätä tekniikkaa. Ja se tekniikka. Se kuulema iskostuu takaraivoon kuin pyörällä ajo. Kun sen kerran oppii, ei sitä pääse unohtamaan.

Vaikka letitys tulee kokeneimmilta taitajilta ajattelematta, on kuulema letityksessäkin hyviä ja huonoja päiviä. Joskus pullataikinasta ”ei vaan millään meinaa tulla tasaisen kaunista lettiä”. Jokainen pitko tarkastetaan ennen paistoa huolella, koska uunin jälkeen on turha yrittää oikaista pitkoa suuntaan tai toiseen.

Letitysruno opastaa letittäjää

Konkariletittäjät opastavat uusia kesätyöntekijöitä hauskalla runolla: "Reunat ristiin, kahden yli, ylhäältä keskelle ja häntä kaiken päälle." Häntä on siis pitkon pää, joka pitää pullaluomuksen kasassa. Hyvä vinkki myös kaikille kotileipureille!

Tervetuloa Pala Fazeria -blogin pariin!
Tämä sisältö on osa blogisarjaa, jossa kerromme uusimmat Fazer-uutiset, raotamme verhoa kulisseihin ja nostamme esiin uusia ilmiöitä makujen maailmasta. Äänessä ovat fazerilaiset ja välillä tarinoimassa ovat myös vieraskynäkirjoittajat. Täältä löydät lisää Pala Fazeria -blogikirjoituksia.