Marmeladimakeiset ovat kuuluneet Fazerin tuotevalikoimaan jo 1800-luvun lopusta lähtien. Karl Fazer toi tuotteiden reseptit, ja alussa myös ammattitaitoiset tekijät, Pietarista.

Vihreitä kuulia suomalaisten herkkuna jo vuodesta 1929
Vihreitä kuulia -marmeladien valmistus aloitettiin Fazerilla vuonna 1929. Tehdas sijaitsi tuolloin Tehtaankatu 29:ssä, Helsingissä. Sieltä valmistus siirtyi Fazerilaan Vantaalle vuonna 1960.

Kun pääkaupunkiseutua koetteli 1980-luvulla työvoimapula, marmeladituotanto siirrettiin Ranualle, jonne vuosina 1987−1988 rakennettiin uusi tehdas. Vuonna 1999 Ranuan tehdas suljettiin ja marmeladituotanto keskitettiin Fazer Makeisten Lappeenrannan tehtaalle. Fazerin Lappeenrannan tehtaalla syntyy jouluksi noin 17 miljoonaa kuulaa.

Puolikkaista marmeladipalloiksi

Marmeladin valmistustekniikka oli vielä 1950-luvulla varsin alkeellista. Tuotteet valettiin metallimuotteihin, joita pidettiin palojen irrottamisen helpottamiseksi lyhyen aikaa jääkaapissa. Irrottaminen muoteista tapahtui yksitellen haarukalla.

Nykyisin muotista irrottaminen on vuodesta 2000 lähtien tapahtunut automaattisesti. Kaksi levyä, joihin on valettu puolipallot, painetaan vastakkain, ja näin syntyneet pallot irrotetaan koneellisesti.

Värikkäät Finlandia-marmeladit

Finlandia-kuulien tarina juontaa yli sadan vuoden päähän: vuonna 1902 hedelmämarmeladeja lähetettiin Englannin tulevan kuninkaan Edward VII:n kruunajaisiin. Puiseen ”kruunajaisrasiaan” oli painettu tarkka jäljennös kuninkaan kruunusta. Vuonna 1947 taas kruunajaismarmeladeja lähetettiin häälahjaksi prinsessa Elisabetille, tulevalle kuningattarelle.

Kruunajaismarmeladin nimi muuttui vuonna 1948 Finlandiaksi, mutta edelleen rasiassa on muistona upean kruunajaiskruunun kuva. Finlandia sai 2008 takaisin perinteiset, kuluttajien toivovat maut: aprikoosi, mustaherukka, sitruuna, mansikka ja päärynä. Finlandia on Fazerin ensimmäinen vientituote.