Olemme koonneet listan kysymyksistä, joita kohtaamme usein työssämme. Toivottavasti löydät niistä avun ongelmaasi. Jos kuitenkin käy niin, että ongelma ei ratkea, otathan yhteyttä suoraan meihin.

MyFazer-yhteisö

Mikä on MyFazer-yhteisö?

Olemme koonneet MyFazeriin liittyviä kysymyksiä erilliselle sivulle.

Saatavuus ja tuotteet

Mistä voi ostaa Fazerin tuotteita Suomessa?

Fazerin tuotteita on saatavilla useimmista päivittäistavaraliikkeistä Suomessa. Jos jotain tiettyä tuotetta ei löydy omasta kaupastasi, voit tiedustella saatavuutta suoraan kaupasta.

Fazerin tuotteita myydään myös Fazer Caféissa sekä Fazer Experience -vierailukeskuksessa Vantaalla.

Fazerin Store palvelee Suomessa ja ulkomailla (EU-maissa). Fazer Storen löydät täältä. 

 

Mistä voi ostaa Fazerin tuotteita ulkomailla?

Meiltä kysytään usein mistä tuotteitamme voi ostaa Suomen ulkopuolella.

Fazer toimii Suomen lisäksi Pohjoismaissa, Baltiassa sekä Venäjällä. Näistä maista on saatavilla Fazerin makeistuotteita. Leipomoita taas on Baltian maissa, Ruotsissa sekä Venäjällä. 

Viemme makeistuotteita tällä hetkellä n. 40 maahan. Olemme koonneet listalle osan vientimaista.

Tuotteita löytyy myös monilta lentokentiltä sekä Suomen ja Ruotsin/Viron välillä kulkevista risteilylaivoilta. Fazer Café Kluuvikatu 3 toimittaa pitkään säilyviä tuotteita EU:n alueelle. 

Fazer Store toimittaa tuotteita kaikkiin EU-maihin

 

Miksi tuotteita poistuu valikoimista?

Uudistamme valikoimaamme jatkuvasti kuluttajien toiveiden mukaisesti ja joskus vanhojen tuotteiden on tehtävä tilaa uusille. 

Miten toimin, jos tuotteessa on virhe?

Jos tuote tai pakkaus on virheellinen, paras tapa lähestyä meitä on palautelomake. Lomakkeella voit lähettää kuvan tuotteessa tai pakkauksesta ja saatamme pyytää lähettämään tuotteen tai pakkauksen meille jatkotutkimuksia varten. Tämän vuoksi on tärkeää säästää tuote vähintään kahden viikon ajan (pois lukien helposti pilaantuvat tuotteet).

Säilyvyys ja pakkaukset

Miten parasta ennen -päiväys eroaa viimeisestä käyttöpäivästä?

Parasta ennen -päiväys kertoo, että vähintään tähän päivään asti tuote säilyttää oikein säilytettynä tyypilliset ominaisuutensa. Tuotetta saa pitää myynnissä ja käyttää päiväyksen jälkeen. Tuotteen käyttökelpoisuuden voi arvioida aistinvaraisesti.

Viimeinen käyttöpäivä tulee merkitä mikrobiologisesti helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin. Tuotetta ei saa myydä eikä käyttää tämän päivän jälkeen.

Miten leipä säilyy parhaiten?

Leipä tulee säilyttää huoneenlämmössä eli yli +22 asteessa, jotta se säilyisi mahdollisimman pitkään. Leipää ei siis kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se yllättäen vanhenee nopeammin. Toinen hyvä säilytystapa on pakastaminen.

Lue lisää leivän säilytyksestä.  

Miten suklaata kuuluu säilyttää?

Suklaa säilyy parhaiten kuivassa ja viileässä, mieluiten 16–20 asteen lämpötilassa. Jääkaappi ei siis ole paras säilytyspaikka suklaaherkuille. Suklaa ei pidä myöskään suurista lämpötilanvaihteluista, joten tasaisessa lämpötilassa säilytettynä suklaa on parhaimmillaan.

Suklaa on herkkä tuote, se imee itseensä helposti hajuja ja makuja ympäristöstä. Tämän takia suklaa kannattaakin säilyttää mieluiten omassa kääreessään.

Lue lisää suklaan säilytyksestä.

Miksi suklaa harmaantuu?

Mikäli suklaata säilyttää liian lämpimässä, muuttuu sen rakenne ja pinnalle voi kertyä rasvakiteitä, eli suklaa muuttuu harmahtavaksi. Harmaa väri on kuitenkin vain ulkonäkövirhe, eikä vaikuta suklaan makuun.

Miten kierrätän erilaiset pakkaukset?

Olemme koonneet erillisen artikkelin erilaisten pakkausten kierrätysohjeista.

Marjapiirakoiden kääreiden kierrätys?
Pakkauksen aluspahvi on valkaisematonta kartonkikuitua ja kuppi on paperia. Molemmat voi lajitella ja kierrättää kartonkikeräyksessä. Pakkauksen kääre on valmistettu puusta. Se on uusiutuvasta luonnon biomateriaalista valmistettua sellofaania ja kierrätetään seka- tai energiajätteenä.
Miksi makeispussissa on vaihteleva määrä lempimakeistani?

Eri makeislajien määrää sekoituspusseissa ei ole vakioitu. Automaattinen pakkauskone pakkaa makeiset tuotteessa ilmoitetun grammamäärän mukaan. Pakkausteknisistä syistä eri lajien suhde saattaa siis aina hieman vaihdella.

Ruokavaliot

Mitkä Fazerin tuotteet ovat gluteenittomia?

Valikoimassamme on paljon tuotteita, jotka sopivat keliaakikon gluteenittomaan ruokavalioon. Olemme koonneet listan gluteenittomista tuotteista tuotehakuun. Voit tarkentaa tuloksia käyttämällä haun muita filttereitä.

Katso lista gluteenittomista tuotteista.

Tämän lisäksi monet tuotteistamme tehdään gluteenittomista raaka-aineista, mutta ne saatetaan valmistaa tuotantolinjalla, josta tulee mahdollisesti gluteenijäämiä tuotteisiin. Nämä tuotteet eivät siten löydy kyseisestä listauksesta. Mahdollisista gluteenipitoisten viljojen jäämistä kerrotaan pakkauksessa ja nettisivuilla. Tarkista aina ajankohtaiset pakkausmerkinnät tuotteesta.

Onko Fazerilla vegaanisia tuotteita?

Suurin osa valikoimassa olevista leivistä on vegaanisia. Vegaaniseen ruokavalioon sopivat makeistuotteet on listattu erilliseen artikkeliin.

Voit myös hakea ja rajata vegaanisia tuotteita tuotehakusivulla.

Hae tuotetietoja tuotehakusivulla.

Onko suklaassa laktoosia?

Valikoimastamme löytyy useita vähälaktoosisia suklaatuotteita. Monissa näistä merkintä perustuu samalla tuotantolinjalla valmistettaviin maitoa sisältäviin tuotteisiin, joista saattaa jäädä pieniä ainesosia tuotteisiin. Esimerkiksi suklaassa käytetty maitorasva on laktoositonta.

Täältä voit lukea lisää aiheesta: https://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/suklaa/artikkelit/suklaa-ja-erityisruokavaliot/

Täysin maidottomia ja laktoosittomia suklaisia tuotteita ovat Wiener Nougat -konvehdit ja Mignon-munat. 

Katso tuotehausta ruokavalioosi sopivat tuotteet.

Joissakin tuotteissa on käytetty liivatetta. Mikä on sen alkuperä?

Osassa makeis- ja leipomotuotteita käytetään liivatetta eli gelatiinia. Makeisissa käytetty liivate on sikaperäistä. Joissain purukumeissa on kuitenkin käytetty nautaperäistä liivatetta. Leipomotuotteissa käytetty liivate on myös pääosin sikaperäistä, mutta muutamissa tuotteissa käytetään nautaperäistä  liivatetta.

Mitkä ainesosat ovat eläinperäisiä leipomotuotteissa?

Tyypillisimpiä eläinperäisiä raaka-aineita leipomotuotteissa ovat maitotuotteet ja kananmuna. Joissakin tuotteissa käytettävistä ainesosista eläinperäisiä ovat mm. liivate, karmiinihappo, karmiini ja kokkiniili (E120) sekä sellakka (E904).

Tuotteiden ainesosaluettelot voi tarkistaa tuotehausta.

Ovatko lesitiini, aromit ja emulgointiaineet kasviperäisiä?

Kyllä. Suklaa- ja keksituotteissa käytetään soijalesitiiniä – Marianne toffeessa auringonkukkalesitiiniä, purukumeissa rypsilesitiiniä. Myös käyttämämme aromit ja emulgointiaineet ovat kasviperäisiä myös E472e.

Viljaraaka-aineiden maininta pakkauksissa?
Viljaraaka-aineiksi katsotaan ruis, vehnä, kaura, ohra, maissi, tattari, hirssi ja niistä saadut jyvät, rouheet, litisteet, hiutaleet, erilaiset jauhot (myllyn prosessien mukaiset) sekä maltaat. Viljaraaka-aineiksi ei puolestaan lasketa pidemmälle jalostettuja viljaraaka-aineita kuten vehnägluteenia.Tällöin pakkauksessa voidaan ilmoittaa viljaraaka-aineen pitoisuudeksi 100%, vaikka tuote sisältäisi myös vennägluteenia.
Mitkä Fazerin tuotteet sopivat FODMAP-ruokavalioon?

FODMAP-ruokavalio tarkoittaa ruokavaliota, jossa karsitaan tiettyjen imeytymättömien hiilihydraattien määrää. FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita ei tarvitse poistaa ruokavaliosta kokonaan, mutta niiden määrää rajoitetaan niin, että ravinnosta saatavien FODMAP-hiilihydraattien kokonaismäärä vähenee.   

Lisätietoa FODMAP-ruokavaliosta löydät täältä.  

Voit hakea ja rajata Fazerin FODMAP-tuotteita tuotehakusivulla.  

Mikä on tärkkelyssiirapin alkuperä?

Tärkkelyssiirapin/glukoosisiirapin alkuperä on makeistuotteissa vehnä- ja/tai maissiperäinen. Valmistusprosessissa vehnän gluteenimäärä pilkkoutuu hyvin pieneksi. 

Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti tärkkelys- tai glukoosisiirapin alkuperää ei merkitä pakkauksiin, koska todennäköisyys oireille on hyvin pieni. Glukoosisiirappi voi sisältää pieniä määriä vehnän proteiineja, mutta on hyvin epätodennäköistä, että ne laukaisisivat vakavia allergisia reaktioita herkilläkään vehnäallergikoilla.

Käytetäänkö Fazerin makeistuotteissa maissitärkkelystä?

Sokerimakeiset ja eräät suklaatuotteet valetaan maissitärkkelyksestä tehtyyn muottiin. Tärkkelys puhdistetaan makeisten pinnalta ennen pakkaamista. Tällöin maissitärkkelys ei ole raaka-aine, vaan valmistuksen apuaine. Makeisiin voi jäädä vähäisiä jäämiä maissitärkkelyksestä.  

Maissitärkkelystä käytetään myös eräiden tuotteiden raaka-aineena, esimerkiksi sakeuttamisaineena. Tällöin se mainitaan tuotteen ainesosaluettelossa.

Ovatko Fazerin tuotteet halal- tai kosher-sertifioituja?
Tuotteemme eivät ole halal- tai kosher-sertifioituja. Käyttämämme gelatiini voi olla peräisin joko siasta tai naudasta ja se merkitään aina ainesosaluetteloon. Kaikki käyttämämme aromit ja emulgaattorit ovat kasviperäisiä. Monissa aromeissamme käytetään alkoholia kantaja-aineena, mutta kantoaineena voi toimia myös öljy.

Vastuullisuus

Mitä Fazer tekee kaakaon vastuullisen hankinnan eteen?

Kestävä kaakaonviljely on suklaan valmistuksen elinehto tulevaisuudessa. Siksi teemme parhaamme edistääksemme tärkeimmän raaka-aineemme saatavuutta sekä kaakaonviljelijöiden toimeentuloa. 100 % käyttämästämme kaakaosta on vastuullisesti tuotettua. Tämä tarkoittaa että kaikki käyttämämme kaakao on sertifioitua tai tulee suorien ohjelmien viljelijöiltä.

Miksi Fazer käyttää palmuöljyä ja onko hankinta vastuullista?

Palmuöljyllä on hyödyllisiä teknisiä ominaisuuksia, minkä vuoksi sitä käytetään melko yleisesti leipomo- ja elintarviketeollisuudessa. Fazerin tuotteista palmuöljyä sisältävät keksit, eräät kahvileivät ja makeisten täytteet. Kaikki Fazerin käyttämä palmuöljy on sertifioitua.

Onko leipomotuotteissa käytetty vilja kotimaista?

Viljojen kotimaisuus voi vaihdella satokausittain viljelykauden sääolosuhteiden takia. Joskus säät voivat olla haastavia viljelijöille. Käytämme kotimaista viljaa aina, kun se on mahdollista.

Mitkä ovat Fazerin eettiset periaatteet?

Fazer-konsernin eettiset periaatteet perustuvat arvoihimme sekä kansainvälisiin, YK:n Global Compactin periaatteisiin, joiden tavoitteena on edistää yritysten kestävää kehitystä ja hyvää yrityskansalaisuutta. Eettiset periaatteet ohjaavat työtämme kaikilla liiketoiminta-alueilla ja kaikissa toimintamaissa.

Miten ympäristö otetaan huomioon Fazerin toiminnassa?

Ruuantuotannolla on suuri vaikutus ympäristöön. Painopisteet ympäristötyössämme ovat energiatehokkuus, jäte ja raaka-ainehävikki, veden käyttö, kestävä viljely ja tietoisuuden lisääminen. Tarjoomassa pienennämme ympäristövaikutuksia erityisesti lisäämällä kasvisten osuutta ja kasvipohjaisia tuotteita.

Miksi Fazer käyttää muovipakkauksia?
Muovijäte on myös meille suuri huolenaihe. Käytämme muovin lisäksi paljon kuitupohjaisia pakkauksia ja tutkimme jatkuvasti uusia pakkausmateriaaleja. Pakkauksen ensisijainen ja tärkein tehtävä on suojata tuotetta. Jos tuote menee pilalle, on syntyvä negatiivinen ympäristövaikutus moninkertainen pakkaukseen verrattuna. Tämän takia haemme ja käytämme aina parasta saatavilla olevaa pakkausvaihtoehtoa tuotteillemme ja määritelmä ”paras” pitää sisällään tuotteen säilyvyyden ja tuoteturvallisuuden lisäksi myös ympäristövaikutukset. 

Kysymyksiä ja vastauksia tietosuojasta Fazerilla 

Voit käyttää henkilötietojesi käsittelyyn liittyviä oikeuksiasi ottamalla meihin yhteyttä nettisivuiltamme löytyvällä lomakkeella.

Miten Fazer käsittelee henkilötietojani?

Löydät Fazerin tietosuojakäytännöt sekä muita aiheeseen liittyviä tietoja Fazerin Tietosuoja-sivuilta. Jos sinulla herää mitä tahansa kysymyksiä, voit aina kääntyä kuluttajapalvelumme puoleen – autamme mielellämme sinua.

Suomessa tietosuojavaltuutetun toimisto hoitaa tietosuojaan liittyviä viranomaisasioita. Voit tarvittaessa olla viranomaiseen yhteydessä, lisätietoja https://tietosuoja.fi  

Miten voin käyttää oikeuksiani ja vaikuttaa siihen, miten Fazer käsittelee henkilötietojani?

Kunnioitamme tietosuojalainsäädännön mukaisia rekisteröidyn oikeuksiasi. Oikeuksiisi kuuluu muun muassa pääsy henkilötietoihisi, oikeus tietojesi poistamiseen tai oikeus peruuttaa Fazerille aikaisemmin antamasi markkinointilupa. Olemme luoneet useita tapoja, joilla voit vaikuttaa tietojesi käsittelyyn. Voit lukea nettisivuiltamme enemmän oikeuksistasi ja miten käyttää niitä.

Lisäksi sinulla on oikeus muokata tietojasi milloin tahansa. Helpointa se on MyFazer-palvelun kautta. Jos sinulla ei ole MyFazer-tunnuksia, voit luoda ne helposti täällä.

Keneen voin olla yhteydessä siitä, miten Fazer käsittelee henkilötietojani?

Voit lukea tietosuojakäytänteistämme verkkosivuiltamme: http://www.fazergroup.com/fi/tietosuoja . Löydät sieltä lomakkeen, jolla voit käyttää henkilötietoihisi käsittelyyn liittyviä oikeuksiasi. Voit lisäksi olla yhteydessä kuluttajapalveluumme milloin tahansa, jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää.

Mitä minun tulisi tehdä, jos en hyväksy Fazerin toimintatapoja henkilötietojen käsittelyssä?

Jos et hyväksy tietosuojaselosteessamme kuvailtuja toimintatapojamme henkilötietojen käsittelyssä, suosittelemme, ettet anna Fazerille tietojasi. On kuitenkin hyvä huomioida, ettet voi käyttää joitain palveluitamme, kuten tehdä ostoksia verkkokaupassamme, ellet anna meille tietojasi. Löydät lisätietoja siitä, miten ja miksi käsittelemme tietojasi tietosuojaselosteestamme

Miksi Fazer päivitti tietosuojaselosteensa?

Fazer haluaa olla luottamuksesi arvoinen ja käsitellä henkilötietojasi vastuullisesti. Yhtenäistimme tavat, joilla Fazer-konserniin kuuluvat yritykset käsittelevät henkilötietojasi. Päivitimme myös tietosuojaselosteemme, jotta voimme kertoa sinulle läpinäkyvästi, kuinka Fazer kerää, käsittelee ja suojelee henkilötietojasi. Suosittelemme, että tutustut päivitettyyn selosteeseemme. Tietosuojaselosteessa kuvataan, miten voit vaikuttaa tietojesi käsittelyyn ja kuinka voit käyttää siihen liittyviä oikeuksiasi. Lisäksi paransimme tietosuojaselosteen rakennetta ja käytettävyyttä, jotta siihen on helpompi tutustua.

Mitkä ovat tärkeimmät muutokset uudessa tietosuojaselosteessa?

Olemme tarkentaneet useita kohtia tietosuojaselosteessamme. Voit lukea lisää merkittävimmistä muutoksista täältä.

Miten voin peruuttaa markkinointiluvan, jonka olen antanut Fazerille?

Helpoin tapa peruuttaa markkinointilupa, jonka olet antanut Fazerille, on MyFazer-palvelun kautta. Jos sinulla ei ole MyFazer-tunnuksia, voit peruuttaa markkinointiluvan ottamalla meihin yhteyttä lomakkeen kautta nettisivuillamme. Uutiskirjeissämme on aina myös linkki, jota kautta voit peruuttaa uutiskirjetilauksesi. Huomaathan, että yksittäisen uutiskirjeen peruuttaminen ei poista koko Fazer-konsernille mahdollisesti antamaasi markkinointilupaa.

Käyttääkö Fazer evästeitä verkko- ja mobiilipalveluissa? Millaisia ja miksi?

Kyllä, käytämme evästeitä verkko- ja mobiilipalveluissamme. Voit lukea evästekäytännöistämme lisää evästeperiaatteistamme