Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäki valmistautuu parhaillaan arvostetun World Chocolate Masters -kilpailun finaaliin. Lokakuussa 2022 Pariisissa selviää, kuka on maailman paras suklaaosaaja.

Jos vierailet Fazerin vierailukeskuksessa Vantaan Vaaralassa syksyn aikana, saatat nähdä siellä keskittyneesti työskentelevän kondiittorimestarimme Eero Paulamäen. Eero on mestari luomaan suklaasta upeita herkkuja, mutta nyt tekeillä on jotain vielä merkittävämpää – hän nimittäin valmistautuu lokakuussa Pariisissa järjestettävään World Chocolate Masters -kilpailuun.

Eero on ensimmäinen suomalainen, joka on päässyt arvostetun ammattilaiskilpailun finaaliin. Kisassa hän edustaa myös kaikkia Pohjoismaita sekä Baltian maita.

”Olen unelmoinut finaalipaikasta vuosia. Upeaa, että vihdoin tämä toteutuu. Fiilis on hyvä ja jännittyneen odottava”, Eero sanoo iloisena. 

World Chocolate Masters on maailman johtava suklaa-alan kilpailu, jossa mitataan suklaankäsittelyn teknisiä taitoja, luovuutta sekä kykyä yhdistää nykytrendejä perinteisiin käsityötaitoihin. Eri puolilla maailmaa pidettyjen alkukarsintojen jälkeen finaaliin on valittu 18 kilpailijaa. Tänä vuonna kilpailun pääteemana on Tomorrow eli huominen.

”Finaalissa omien kilpailutöideni teemana on Renewable tomorrow eli uusiutuva huominen. Haluan näyttää, että perinteinen käsityötaito ja vastuullisen ruokatuotannon mahdollistava ruokateknologia voivat kulkea käsi kädessä.”

Karsinnoissa Eero valmisti neljä kilpailutyötä: suklaaveistoksen, leivoksen, vegaanisen snack-tuotteen ja konvehdin. Erityistä kilpailutöissä oli, että Eero käytti niissä kauraa sen eri muodoissa sekä Fazer Experience -vierailukeskuksen talvipuutarhassa kasvanutta inkivääriä, kanelia ja kaakaohedelmää. Lokakuun finaalissa nähdään osittain samoja raaka-aineita – erityisesti pohjoismainen kaura ja siitä valmistettu ksylitoli ovat tärkeässä roolissa.

Eero harjoittelee Vaaralassa kilpailutyön läpivientiä annetussa ajassa sekä veistää suklaasta veistokseen tarvittavia elementtejä. Elementit saa tehdä valmiiksi ennen finaalia, mutta itse veistos kootaan vasta Pariisissa kilpailussa. Finaali on kolmipäiväinen. Kahteen ensimmäiseen kisapäivään osallistuvat kaikki 18 kilpailijaa, joista puolet pääsee viimeiseen vaiheeseen eli ns. superfinaaliin.

Kilpailun livestreamiä pääset seuraamaan World chocolate masters -sivustolla.