Kahvilakulttuuri palaa Tampereen ikoniseen Tempon taloon lähes puolen vuosisadan jälkeen Fazer Cafén muodossa.

Tampereen keskustassa Hämeenkadun ja Tammerkosken  kulmassa sijaitsee historialtaan mitä kirjavin rakennus, Tempon talo. Aikaisemmin paikkaa komisti F. L. Caloniuksen suunnittelema, renessanssityylinen Sumeliuksen palatsi, jossa asui tukkukauppias Gösta Sumelius perheineen. Rakennus kuitenkin purettiin 1930-luvun lopulla – sen tilalle oli suunnitteilla jotain aivan uutta.

Kaupunginarkkitehti Bertel Strömmer piirsi Sumeliuksen palatsin paikalle puhdaspiirteisen funkkisrakennuksen, joka valmistui 1939. Talon katutaso oli modernilla tavalla rakennettu yhdeksi suureksi myymälätilaksi. Se oli juuri täydellinen John Nylundin kehittämälle tavaratalokonseptille, johon hän oli ottanut mallia Yhdysvalloista ja Ruotsista. Pian ovensa avasikin Tampereen ensimmäinen tavaratalo, Tempo.

Tempon talosta tuli kaikkien tuntema maamerkki. Se oli suosittu ostospaikka, ei vain mainion sijaintinsa vuoksi, vaan myös viihtyisän, satapaikkaisen kahvila-baarin ansiosta. Vaikka Tempo lopetti toimintansa 1970-luvun puolivälissä, on rakennus edelleen John Nylundin suvun omistuksessa ja sittemmin siinä toimi pitkään muun muassa Postipankki.

Tänä keväänä, lähes puoli vuosisataa myöhemmin, Tempon talon kahvilaperinne saa jatkoa. Fazer Café tuo mukanaan paitsi makuelämyksiä, se myös kääntää uuden sivun Tempon talon historiassa. Se on kohtauspaikka nuorille ja vanhoille, sekä klassikkoherkkujen että modernien kahvinautintojen ystäville.

Tempon talo sijaitsee Tampereella osoitteessa Hämeenkatu 15.