Fazer Café jatkaa Aurakadun historiallisen apteekkitalon tarinaa tuomalla makuelämyksiä Turkuun

Turun ydinkeskustassa kauppatorin laidalla sijaitsee historiallisesti rikas, usean rakennuksen muodostama kortteli. Yksi rakennuksista on Turun kaupunginarkkitehdiksi tuolloin nimitetyn Carl Johan von Heidekenin suunnittelema, vuonna 1865 rakennettu kolmikerroksinen uusrenessanssi-tyylinen apteekkitalo Aurakadulla.

Alun perin Turun ensimmäinen apteekki, Kauppatorin apteekki, perustettiin vuonna 1689 ja se oli koko Suomen vanhin apteekki. Ensimmäinen Suomessa toiminut apteekkari J. A. Relau avasi tällöin apteekin yleisölle Turussa. Aurakadun apteekkitalona tunnetussa rakennuksessa apteekki on toiminut vuodesta 1866 kesäkuuhun 2012 asti. Apteekin tiloista ja sisustuksesta muistuttavat edelleen kaunis valkoinen kakluuni sekä seinää komistava marmorilaatta, johon on vuosien kuluessa kaiverrettu Suomen vanhimman apteekin apteekkareiden nimet ja toimintavuodet. Apteekkari Relaun nimi vuosiluvuin 1689 - 1723 aloittaa laattaan kirjoitetun apteekkarien listan.

Kortteli, johon myös apteekkitalo kuuluu, tunnetaan nykyään Hansakorttelina. Paikalle suunniteltiin ensimmäisen kerran kauppakeskusta 1960-luvulla, jolloin suunnitelmissa oli purkaa kaikki vanhat rakennukset pois alta. Purkusuunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet ja historialliset kadunvarsitalot ja katukuva onnistuttiin säilyttämään entisellään. Kauppakeskus valmistui vuosina 1985 - 1988, ja yhä edelleen vanhat rakennukset muodostavat osan siitä.

Syksyllä 2015 vanhan apteekin tiloihin avautuu ensimmäinen kahvila. Fazer Café tuo mukanaan makuelämyksiä ja jatkaa historiallisen apteekkitalon tarinaa. Se on kohtauspaikka nuorille ja vanhoille, sekä klassikkoherkkujen että modernien kahvinautintojen ystäville.

Apteekkitalo sijaitsee Turussa osoitteessa Aurakatu 10.

Kuva: C. J. Gardberg / Turun museokeskus.