TEKOÄLYLLÄ VIHAPUHETTA VASTAAN

Tekoälyllä vihapuhetta vastaan #Pienipalarakkautta

Vihapuheen etsintä käynnissä

Mitä on vihapuhe?

Vihapuhe on Suomessa ihmisoikeusongelma.1 Vihapuhe on sanoja, ilmaisuja tai kuvia, jotka levittävät tai lietsovat vihaa yksilöä tai ihmisryhmää kohtaan. (...) Vihapuhetta voi tapahtua missä tahansa ja kenelle tahansa. Sitä ei tarvitse sietää ja siihen pitää puuttua.2

Sananvapaus on yksi yhteiskuntamme keskeisimmistä perusoikeuksista. Vihapuhe taas loukkaa syvästi toisen ihmisarvoa.3 Aggressiivisen keskustelukulttuurin muuttamiseen tarvitaan meitä kaikkia. Tunteiden ja mielipiteiden ilmaisu vihaisenakin puheena on sallittua, mutta se ei saa ylittää syrjivyyden tai loukkaamisen rajaa.

1 https://www.unric.org/fi/uutisarkisto/27766-vihapuhe-ja-laehisuhdevaekivalta-suomen-suurimpia-ihmisoikeusongelmia
2 THL, Emme vaikene -julkaisu
3 https://www.syrjinta.fi/vihapuhe

Lovebot Blue - tekoälyllä vihapuhetta vastaan

Aloitimme #pienipalarakkautta -kampanjan, jonka tavoitteena on keskeyttää mahdollisimman paljon vihapuhetta internetissä. Kampanjaa varten olemme kehittäneet oppivan tekoälyn, joka etsii ja keskeyttää vihapuhetta julkisissa somekeskusteluissa. Kutsumme sitä Lovebot Blueksi.

Tutustu tältä sivulta Lovebot Bluen toimintaan. Katso myös kampanjan video sivun yläreunasta.


Näin toimii Lovebot Blue

Lovebot Blue auttaa vihapuheen vähentämisessä etsimällä ja keskeyttämällä vihapuhetta eri kanavissa. Näin se kertoo, missä tarvitaan toisenlaista näkökulmaa ja auttaa tuomaan esille sen tosiasian, että meitä toisin ajattelevia on olemassa, paljon.

Vihapuheeseen ei usein uskalleta vastata, sillä reaktio vastaukseen voi olla entistä pahempi hyökkäys. Lovebotin ansiosta toinen näkökulma tulee esiin eikä vihaa hyväksytä hiljaisuudella.

Lovebot Bluen apuna on moderaattori tarkistamassa ja ohjaamassa kommentteja kunkin yhteisön tai kanavan sääntöjä noudattaen. Lovebot Blue ei sensuroi, eikä ota kantaa sisältöön tai aiheeseen, vaan kehottaa keskustelijoita suhtautumaan toisiinsa ystävällisemmin.

Lue täältä usein kysytyt kysymykset ja niihin vastaukset Lovebot Bluesta.

Seuraa Lovebot Blueta Instagramissa.
Seuraa Lovebot Blueta Twitterissä.

Näin voit osallistua

Lovebot ei valitettavasti voi toimia kaikkialla. Esimerkiksi Facebook ei anna meidän postata viestiämme keskusteluihin. Siksi vihapuheen torjumisessa tarvitaan myös sinun apuasi. Jos kohtaat vihapuhetta, toimi. Kopioi löytämäsi vihapuheen url ja ilmianna se Lovebotille allaolevaan kenttään.


Kiitos avusta. Pyrimme keskeyttämään mahdollisimman paljon vihapuhetta.
Käyttämällä hashtagia #pienipalarakkautta voit ilmaista että olet vihapuhetta vastaan etkä hyväksy sitä missään muodossa.

Sivun lopusta löydät lisää neuvoja siihen mitä voit tehdä, jos kohtaat vihapuhetta.


Jos kohtaat vihapuhetta

Älä jää yksin
Kerro asiasta luotettavalle henkilölle, ja vaadi, että asialle tehdään jotain. Voit myös ilmoittaa vihapuheesta poliisille. Muista, että sinuun kohdistunut vihapuhe ei koskaan ole syytäsi.

Kerro heti
Kerro kokemastasi mahdollisimman pian, jotta saat apua ja tukea ja vihapuheeseen voidaan puuttua.

Tallenna viesti, kuva tai video
Ota kuvakaappaus viestistä tai kuvasta, jotta sinulle jää todiste, vaikka kuva tai viesti poistettaisiin myöhemmin.

Ilmianna julkaisu
Sisällön ilmiantaminen on mahdollista monilla nettisivuilla. Voit ilmiantaa sisällön riippumatta siitä, onko se laiton tai sivuston toimintaperiaatteiden vastainen. Jos ilmiantaminen ei ole mahdollista, löydät verkkosivun ylläpitäjän tiedot Viestintäviraston Who is -palvelusta.

Mitä voit tehdä, jos huomaat jonkun muun kohtaavan vihapuhetta?


Tue kaveriasi
Kuuntele ja usko, mitä kaverisi sinulle kertoo. Älä vähättele tapahtunutta tai syytä kaveriasi hänen kokemastaan vihapuheesta. Kannusta häntä kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle ja/tai ilmoittamaan asiasta poliisille.

Kerro luotettavalle aikuiselle
On tärkeää kertoa jollekin aikuiselle siitä, mitä näit. Tällä tavalla autat ystävääsi, mutta vaikutat myös siihen, että vihapuheeseen voidaan puuttua. Toimi kaverisi puolesta vain hänen luvallaan. Näin varmistat, ettet vahingossa paljasta kaverisi yksityisasioita.

Älä edistä vihaa
Älä tykkää vihapuhetta sisältävistä viesteistä, kuvista tai videoista tai jaa niitä. Älä koskaan vastaa vihapuheeseen vihapuheella.

Jos vastaat, vastaa asiallisesti
Jos vastaat vihapuheeseen, tee se asiallisesti ja perustele mielipiteesi. Muista, että vihapuheeseen ei tarvitse vastata. Vastaaminen ei välttämättä vie asiaa eteenpäin, sillä kirjoittaja haluaa aiheuttaa sinussa reaktion. Vastaaminen voi yllyttää kirjoittajaa entisestään.

Ilmianna julkaisu
Sisällön ilmiantaminen on mahdollista monilla nettisivuilla. Voit ilmiantaa sisällön huolimatta siitä, onko se laiton tai sivuston toimintaperiaatteiden vastainen. Jos ilmiantaminen ei ole mahdollista, löydät verkkosivun ylläpitäjän tiedot Viestintäviraston Who is -palvelusta.


Lähde: #EmmeVaikene -julkaisu, Soronen Sonja, THL, Tasa-arvotiedon keskus 2017


Vihapuhe ei ole koskaan hyväksyttävää

Käyttämällä hashtagia #pienipalarakkautta myös sinä voit kertoa että olet vihapuhetta vastaan etkä hyväksy sitä missään muodossa.


TIETOA KAMPANJASTA


Lataa kampanjan tiedote ja kuvamateriaalia täältä.
Lovebot Blue - Usein kysytyt kysymykset

Kampanjassa on lainattu sisältöä Tasa-arvotiedon keskuksen (THL) oppaasta #EmmeVaikene. Materiaalia on lainattu THL:n luvalla.


Julkisia postauksia hashtagilla #pienipalarakkautta

Tykkää tästä sivusta
Kerro kaverille