Rapea kuori ja pehmeä, suussasulava sisus ovat taitavien käsien aikaansaannos. Fazerin Lähileipomoissa leipää leivotaan paitsi taidolla myös tunteella – aidolla leipurin sydämellä.

On aikainen maanantaiaamu. K-citymarket Iso Omenan käytävillä leijailee vastaleivotun leivän mehevä tuoksu. Suunnistaminen ei ole vaikeaa, Fazer Lähileipomon löytäisi vaikka silmät kiinni pelkän hajuaistin perusteella. 

Lähileipomopäällikko Jari Korelin on uppoutunut leivän leipomisen taiteeseen ammattitaitoisen tiiminsä kanssa jo kello kuudesta alkaen. Ilmassa väreilee työhön intohimoisesti ja keskittyneesti syventynyt tunnelma.

Paluu perusasioiden äärelle

Korelin on kolmikymmenvuotisen uransa aikana päässyt ilokseen todistamaan paluuta käsillä leipomisen ja rauhassa levänneen leivän arvostukseen. Maukkaan leivän leipominen on kuitenkin yllättävän haastava taitolaji. 

Korelin sanoo pystyvänsä tunnistamaan hetkessä, kenellä on aito leipurin sydän. Intohimon ja motivaation lisäksi pitää olla palava halu oppia sekä kyky elää leivän mukana läpi koko prosessin, aina raaka-aineista taikinan tekoon ja paistamisesta valmiin leivän leikkaamiseen. Ammattitaidosta ja rakkaudesta ei aidon leivän valmistamisessa tingitä. 

Leipominen lievittää stressiä!

Leivän leipominen on parhaimmillaan hauskaa ja nautinnollista. Upottaessaan kädet taikinaan, tuntiessaan sen koko pehmeän olemuksen, stressi ja arjen paineet hellittävät. Ammattilanen kehottaa kotileipureita mittaamaan ensin kaikki aineet tarkasti kulhoon ja sekoittamaan ne hyvin, jonka jälkeen taikinan annetaan levätä rauhassa ja pitkään.

Paras leipä syntyy löysästä taikinasta, jossa ei ole liikaa hiivaa. Hyvään perustaikinaan voi rohkeasti lisätä erilaisia täytteitä, kuten tuoretta basilikaa, pähkinöitä, rusinoita, perunaa tai vaikkapa juuresraastetta. Helppona leipänä ensileipurille Korelin suosittelee pellillistä foccaciaa. 

Ammattilaisen vinkit kotileipureille 

Parhaan lopputuloksen saamiseksi Fazer Lähileipomoissa käytetään kiviarinauunia. Kiviarinan  voi hankkia irrallisena myös kotiuuniin. Jos leivästä tulee harmaa, Korelin vinkkaa nakkaamaan muutaman jääpalan uunin pohjalle, sillä vapautunut vesihöyry tekee kuoresta täydellisen rapean. Epäonnistumisten ei myöskään pidä antaa lannistaa, ne kuuluvat olennaisena osana tiehen kohti mestaruutta. 

Ja kannattaa muistaa, että kotona paistettu, hieman epätäydellinenkin leipä on unohtumattomana kokemuksena täydellinen. Kokeilkaapa itse, jos ette usko. 

Entä millainen on leipurimestarin oma lempileipä? 

- Kyllä se on Fazerin kaura-pellavaleipä. Se on herkkä ja pitkälepoinen leipä, jonka kuoressa on juuri oikeanlainen pinta. Ja päälle pelkkää voita. Tai saa siihen kinkkua ja juustoakin laittaa, mutta pääasia on, että itse leipä on hyvää, toteaa aito asiantuntija tyytyväisenä myhäillen.