"Hain alun perin Fazerin artesaanileipurikouluun, koska olen aina ollut kiinnostunut leipurin työstä ja oppisopimus tuntui minulle luontevalta koulutusmuodolta.

Ennen artesaanileipurikoulua työskentelin kokkina monipuolisissa työtehtävissä. Tein ihan kaikkea aina aamupalasta a la carteen.

Artesaanileipurin koulutus kestää noin kaksi vuotta, joista minulla on takana nyt 1,5 vuotta. Koulutuksessa käymme läpi leivonnan salat perusteista lähtien. Olen oppinut paljon esimerkiksi eri viljoista, taikinan teosta, lämpötilojen vaikutuksesta sekä käsin leivonnasta.

Ihan aluksi aloitin myymäläleipomossa pakkaamalla leipiä, jolloin tutustuin hyvin valikoimaan, myymälään ja eri tuotteiden paikkoihin. Sitten aloin pikkuhiljaa tekemään leivontavuoroja, jonka jälkeen harjoittelin paistamista ja viimeisenä taikinantekoa. Taikinanteko on haastavinta. Taikinan teossa on oltava tarkka. Pitää tietää, mitä tekee.

Työkaverit ovat aivan mahtavia ja meillä on töissä kivaa. Yhden työpäivän aikana näkeekin paljon – koko leivän kaaren taikinasta valmiiseen leipään. Se tuo vaihtelua työtehtäviin. Vuorot ja päivät ovat tosi erilaisia.

Tärkeää on pitää leipomon päivärytmi hyvin hanskassa. Haasteellisinta on se, kun leipomossa on niin monta liikkuvaa osaa. Jos yksi vaihe sakkaa, esimerkiksi taikina, niin se vaikuttaa heti moneen muuhun tekemiseen. Pitää osata olla järjestelmällinen ja suunnitella työtä etukäteen. Siinä mielessä leipuri tarvitsee paineensietokykyä ja ratkaisukykyä. Oleellista on myös asiakkaiden palvelu. Ihmiset kysyvät tuotteista paljon ja mielellämme niistä kerrommekin.

Oppiminen myymäläleipomossa on vastannut odotuksiani, ja olen tykännyt siitä tosi paljon. Joskus on toki aikaisia aamuvuoroja, mutta tykkään leipoa ja haluan tehdä tätä työtä. Leipurin ammatissa ei ole ollut minulle odottamattomia asioita. Työssä pitää seistä paljon, nostella ja siirrellä tavaroita – samoja juttuja, kuin kokkina työskennellessäni. Leivon myös mielelläni kotona, esimerkiksi kakkuja juhliin. Viime aikoina olen hurahtanut hapanjuurileivontaan, ja tein itse vehnä- ja ruisjuuret. Siinä on vielä paljon opittavaa, vaikka viimeksi leivoinkin täydellisiä sämpylöitä!

Oppisopimuksella opiskelu sopii minulle: voin tehdä töitä ja opiskella samalla. Uskon, että olen oppinut enemmän ja syvemmin kuin olisin oppinut ammattikoulussa. Käytännön taitoni vahvistuvat koko ajan. Kun artesaanileipurikoulusta valmistuu, on valmis ammattilainen, jolla on työelämätaitoja, työrytmi ja ammattimainen ote leivontaan. Näen tulevaisuuteni tällä alalla. Haluan valmistuttuani syventää osaamistani. Joskus olisi myös hienoa kokeilla tuotekehitystyötä. Koko elintarvikeala kiinnostaa minua – tykkään haasteista ja vaihtelusta.

Fazer on reilu, luotettava ja hyvä työnantaja. Kun on iso yritys taustalla, voi luottaa, että homma toimii. Fazer myös mahdollistaa urakehityksen ja järjestää erilaisia koulutuksia, millä kehittää itseään. Osallistun lähiaikoina muun muassa työpaikkaohjaajakoulutukseen!"