Ravintola Voitto sijaitsee Lahdessa, kansainvälisesti tunnetussa ja ympäri vuoden avoinna olevassa, vireässä urheilukeskuksessa. Voiton tiloissa on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua kuvataiteilija Pentti Rannan maalauksiin, joissa esiintyy nimekkäitä lahtelaisia mäkihyppääjiä.

Taiteilija Pentti Rannan maalaamat 32 näköistaulua esittävät maineikkaan Lahden Hiihtoseuran Punapaitoja, jotka kaikki ovat maailmanmenestystä saavuttaneita mäkihyppysankareitamme. Nimensä Punapaidat saivat aikanaan tummanpunaisista villapaidoista ja tupsupipoista. Asu oli Lahden Hiihtoseuran virallinen kilpailuasu ja arvostettu tunnusmerkki ajalta ennen nykyajan teknisiä hyppyhaalareita ja kypäriä.

Punapaidat ovat lahtelaisia mäkimiehiä yhteen kokoava yhdistys, jonka toiminnassa on mukana noin 200 lahtelaista mäkikotkaa. Punapaidat toimivat edelleen aktiivisesti ja yhdistys kokoontuu ravintola Voitossa jokaisen kuukauden ensimmäisenä tiistaina. Seuran ainoa naisjäsen on hiihtäjälegenda Siiri “Äitee” Rantanen, joka on kertonut hypänneensä mäkeä, ennen kuin mäkihyppyä oli vielä keksittykään. Rantanen on kertonut hypänneensä 1950-luvulla Vuokatin vanhasta puumäestä ja leiskautuksen pituuden olleen noin kymmenen metriä.

Hiihtokaupungin mäkihyppääjät muistetaan

Ravintola Voitossa on mahdollisuus tutustua syvemmin mäkihypyn lajikulttuuriin tilaamalla tauluihin liittyvä tarinallinen opastus. Lahti Oppaiden Jaakko Petäjä on perehtynyt monipuolisesti tauluissa esiintyvien hyppääjien taustoihin ja tarinoihin. Opastuksen keston voi rajata oman aikataulun pohjalta puolesta tunnista tuntiin. Opastetun kierroksen hinta on 55 € (alv 0 %). Kuulijoille ei jää epäselväksi, että Lahti on mäkihyppääjien kaupunki.

Lisätiedot opastuksesta suoraan oppaalta puh. 040 548 4723 tai ottamalla yhteyttä Lahti Region Oy puh. 0207 281 750 tai sales@lahtiregion.fi

Ravintola Voitossa on kesästä 2015 alkaen mahdollisuus tutustua myös norjalaisen John Schaden mäkihyppääjäaiheisiin värikynäpiirroksiin. Asiasta on jo uutisoitu laajasti norjalaisessa urheilumediassa.