Kondiittorimestari Eero Paulamäki auttaa hääpareja löytämään oikeat makuparit juhlapöytään ja ennen kaikkea valitsemaan tarjoiluun sopivan hääkakun!

Kun hääpari pohtii kakun kanssa tarjottavia juomia, kannattaa tutustua toisiaan täydentäviin makupareihin.

- Makuparien tärkein tavoite on makuharmonian löytäminen. Perussäännöt parien muodostamiseen pätevät niin viinien kuin kahvinkin valintaan: kevyelle kevyttä, raskaalle täyteläistä ja hapokkaalle hapokasta, Eero Paulamäki kertoo.

Juoma kruunaa makuelämyksen

Sopivan viinin valinta ruualle on kaikille tuttua, mutta myös oikein valitulla kahvilla saa jälkiruuan kukoistamaan.

Täyteläiselle, vahvan suklaiselle kakulle kannattaa valita tummapaahtoinen, voimakasarominen kahvi, joka kantaa suklaan täyteläisyyden ja tuo esille kakun suklaisuutta. Täyteläinen kahvi puolestaan sopii marenkisille ja makeille kakuille.

Pehmeä ja vaaleapaahtoinen kahvi kannattaa valita kermaisen kakun kaveriksi. Sitruksinen kakku puolestaan kaipaa seurakseen kahvin, joka antaa kakun hapokkuudelle riittävästi vastusta.

Keveän hedelmäiselle tai marjaiselle kakulle sopii myös kupliva kuohuviini.

Vinkit hääkakun valintaan

Kondiittorimestari Eero Paulamäki suosittelee ottamaan yhteyttä haluamaansa konditoriaan heti, kun hääpaikka ja juhlan päivämäärä ovat tiedossa. Tuolloin ei vielä tarvitse tietää kakun makua, raaka-aineita tai ulkonäköä, vaan se, mistä konditoriasta kakun haluaa tilata.

– Kesän kiireisinä hääviikonloppuina kondiittorit voivat valmistaa vain tietyn määrän käsin tehtyjä kakkuja, minkä vuoksi ajoissa varaaminen on tärkeää, Eero Paulamäki perustelee.

Eero Paulamäki vinkkaa myös, että kun hääkakun makuja ryhtyy miettimään, olisi hyvä tietää, mitä muuta häissä syödään. Tuhdille pääruualle kannattaa valita keveä kakku ja päinvastoin. Valintaa helpottaa myös yhdessä tehty pohdinta, mistä juuri me pidämme: suklaasta vai marjoista? Eksoottisesta vai perinteisestä?

– Jos hääparin makumieltymykset eroavat kovasti toisistaan, kakkuja voidaan tehdä vaikka kaksi erimakuista. Silloin kannattaa tilata 1,5-kertainen määrä kakkua, jotta jokainen vieras varmasti saa haluamaansa makua, Eero Paulamäki vinkkaa.

Kondiittorimestari Eero Paulamäen vinkit kakun valintaan:

  1. Mieti ensiksi, mitä häissä syödään! Onko pääruokana tuhtia perinneruokaa, nouto-buffet vai kevyt juhla-ateria? Tuhdille pääruualle kannattaa valita keveä kakku ja päinvastoin.
  2. Missä hääjuhla-ateria syödään? Jos ruokailu tapahtuu cocktail-tyyppisesti seisten, ei kakkua kannata rakentaa kovin monimutkaiseksi. Jos ruokailu tapahtuu katetussa pöydässä, voi kakkukin olla moniulotteisempi. Kakku voidaan tarjoilla myöskin lautasannoksena, jolloin siihen voidaan lisätä esimerkiksi kastikkeita, makua täydentäviä yrttejä tai marjoja.
  3. Onko häillä teemaväri? Kakunkin voi sävyttää teemavärin mukaiseksi – se voi vaikuttaa myös kakun raaka-aineiden valintaan.
  4. Mitkä ovat hääparin makumieltymykset? Suklaista vai marjaista? Kuohkeaa vai kosteaa?
  5. Mikä on häiden vuodenaika? Kesäkuukausina kannattaa välttää helposti sulavia tai pilaantuvia raaka-aineita. Kesällä hääpöytään sopivat myös keveämmät maut. Syys- ja talvihäissä maistuvat vahvemmat, suklaiset maut.
  6. Muista erityisruokavaliot! Jos vieraslistalla on muutamakin keliaakikko tai muuten gluteenitonta ruokavaliota noudattava, voidaan hääkakku valmistaa kokonaan gluteenittomana tai heille voidaan tehdä oma lisäkakku. Tarkista myös muut yliherkkyydet, kuten maitoproteiini- laktoosi- ja pähkinäallergiat!