Juhlapöydän kattaminen saa joskus kokeneenkin emännän tai isännän pään pyörälle. Seuraavien perussääntöjen avulla loihdit upean kattauksen helposti kotikonstein.

Kakkukahvit sukulaisille vai hienostunut illallinen ystävien kesken? Mikä olikaan oikea järjestys ruokailuvälineille, lautasille ja laseille? Entä miten noutopöytä katetaan mahdollisimman sujuvaksi?

Aloita kattauksen suunnittelu miettimällä juhlan teemaa ja luonnetta, se auttaa värimaailman ja somistuksen suunnittelussa. Helppojen kattausvinkkien avulla luot juhlaan sopivan taustan kattaukselle.

Kahvipöydän kattaminen

 • Sijoita noutopöytä niin, että sen ympärillä on helppo liikkua.
 • Jos juhlavieraita on tulossa runsaasti, kata pöytä siten, että tarjottavaa voi ottaa molemmilta puolita. Kuvassa nuolet kuvaavat kulkusuuntaa.
 • Kata pöytään ensin lautaset, joille voidaan ottaa makeaa ja suolaista syötävää. Sijoita kahvipiste pöytään viimeiseksi.
 • Jätä kahvikuppien viereen tilaa, johon voi laskea pulla- tai leipälautasen kahvin ottamisen aikana. Lautasparkki helpottaa heikkokätisiä, ikäihmisiä ja lapsivieraita.
 • Lautasliinat voi laittaa leipälautasten viereen tai taitella valmiiksi kahvikuppeihin.

Illalliskattaus

 • Muista lautasista erottuva katelautanen on mainio tapa juhlistaa kattaus niin rennolla kuin muodollisellakin illallisella. Aseta katelautanen alimmaiseksi ja sen päälle muut lautaset ruokalajien järjestyksessä.
 • Leipä- tai salaattilautasen paikka on vasemmalla, haarukoiden yläpuolella tai vieressä. Voiveitsi katetaan leipälautaselle.
 • Ruokailuvälineet asetetaan lautasten vierelle siinä järjestyksessä kuin niitä käytetään. Alkuruoka-aterimet ovat uloimpana ja pääruoka-aterimet lähimpänä lautasta. Jos tarjoilet alkuruoan jälkeen keittoa, on lusikan paikka alkuruoka- ja pääruokaveitsen välissä. Haarukoiden paikka on vasemmalla, veitsien oikealla puolella terä lautaseen päin.
 • Jälkiruoka-aterimien paikka on lautasen yläpuolella. Lähimpänä lautasta on jälkiruokahaarukka ja sen piikit osoittavat oikealle. Jälkiruokahaarukan päällä on jälkiruokalusikka, joka osoittaa vasemmalle.
 • Lasit sijoitetaan ruokalajien ja niiden parina tarjottavien juomien järjestyksessä kattauksen oikeaan yläkulmaan. Vesilasin paikka on ensimmäisenä oikealla, sitä seuraavat lasit viineille. Jos juhlan aikana nautitaan snapseja, on snapsilasin paikka reunimmaisena oikealla.
 • Lautasliinan voi asettaa lautaselle, jos annos ei ole valmiiksi katettu. Sen voi myös taitella pöydälle aterimien viereen oikealle. Rennommissa juhlissa lautasliina voi odottaa vieraita vaikkapa tuolin selkänojalla!
 • Juhlavieraiden paikkakortit voi asettaa korkeimman lasin päälle, jos juomia ei ole kaadettu valmiiksi. Ne voi asettaa myös lautasliinalle tai pöydälle. Menukorttien paikka on lautasten vasemmalle puolella, leipälautasella tai lasia vasten nojaamassa.

Muistathan, että sääntöjen soveltaminen on aina sallittua! Persoonallisuus saa näkyä myös muodollisessa kattauksessa, etiketti luo sille vain rungon. Sitten vain juhlimaan!