Modernien lastenjuhlien ei tarvitse olla pelkkää stressaamista ja lastenvahdin työtä, vaan niissä juhlivat myös äidit ja isät.

Nykyisin lastenjuhlia järjestetään aiempaa enemmän ja isommin. On nimiäisiä, taaperojuhlia, syntymäpäiviä, leikkikutsuja… Erona entiseen on, ettei viihtyminen ole enää vain lapsille, vaan juhlista nauttiminen on sallittua myös vanhemmille.

Haasteitakin lapsille ja vanhemmille tarkoitettujen yhteisjuhlien järjestämisessä riittää. Kuinka luoda puitteet, joissa lapsilla on riittävästi virikkeitä ja vanhemmilla aikaa muuhunkin kuin lasten paimentamiseen? Tai kuinka kasata pöytään ruokaa, joka on helppoa ja siistiä syötävää lapsille mutta lisäksi aikuisten mieleen? Entä jos lapsiperheen arjen pyörittäminen vie kaiken ajan eikä aikaa tarjoilujen suunnitteluun ja keittiössä hikoiluun yksinkertaisesti ole?

Seuraavilla vinkeillä mikään haaste ei tule olemaan este onnistuneille juhlille.

Pidä homma yksinkertaisena

Vanhemmilla ja lapsilla ei loppujen lopuksi ole kovin eriävä maku herkkujen suhteen. Hyvän menun suunnittelu ei ole neurokirurgiaa, ja helppo ohjenuora on tarjota sitä, mistä sinä ja lapsesikin pidätte. Ainoastaan voimakkaan makuiset, eksoottiset raaka-aineet kannattaa jättää jääkaappiin.

Parhaat tarjottavat ovat helposti syötäviä ja vähän sotkevia. Syömisen helppous on olennaista myös vanhemmille, sillä harva voi lastenjuhlissa keskittyä täysin vain ruokailuun.

Juhlastressiin taipuvaisen pelastus ovat valmiit ja puolivalmiit tarjottavat – ja ystävät.

Ei pelkkää makeaa

Jokainen lapsi odottaa juhlilta kakkua. Tai jos ei kakkua niin ainakin jotain sellaista, mitä ei kotona arkena tarjota. Muista makeiden tarjottavien lisäksi myös suolaiset herkut! Kaikkea ei ole pakko leipoa itse, vaan valmiiden leivonnaisten tuunaaminen säästää aikaa ja hermoja.

Järjestä nyyttärit

Juhlastressiin taipuvaisen pelastus ovat valmiit ja puolivalmiit tarjottavat – ja ystävät. Nyyttärien järjestäminen on helpotus paitsi kiireiselle isälle tai äidille, hauska juhlamuoto kenelle tahansa. Kukapa ei haluaisi päästä maistelemaan muiden bravuureja ja ihastelemaan ystävien keittotaitoja. Hyviä viemisiä nyyttäripöytään ovat koostumuksensa ja makunsa kuljetettaessa ja eri lämpötiloissa hyvin säilyttävät ruoat, kuten suolaiset piiraat, pasteijat ja esimerkiksi juustokakku.

Panosta lasten aktiviteetteihin

Lapset viihtyvät juhlissa, kunhan paikalla on tekemistä ja kavereita. Järjestä lapsivieraille riittävästi kiinnostavia aktiviteetteja ja virikkeitä, jotka pitävät nämä tyytyväisinä. Yksinkertaiset leikit kuten lautapelit ovat lapsille hyvää ajanvietettä, sillä niiden kanssa ei tarvita aikuisen apua tai jatkuvaa valvontaa.

Leikkinurkan rakentaminen peleineen, askartelutarvikkeineen ja leluineen on hyvä idea, sillä siten myös lapset saavat viettää aikaa vain keskenään. Pienemmät lapset on hyvä pitää vanhempien lähellä, esimerkiksi hiekkalaatikolla tai värityskirjojen ääressä. Lasten ruokailu kannattaa ajoittaa juhlien alkuun, aikuisten vasta sen jälkeen.