Oletko järjestämässä lastenjuhlia? Näiden kymmenen vinkin avulla selviydyt kemuista, jos et nyt ihan leikiten, niin ainakin voittajana!

1. Toimita kutsukortit

Laita kutsut jakoon riittävän ajoissa.
Merkitse kutsuihin ainakin seuraavat tiedot: 1) mistä juhlasta on kyse, 2) ketä tai keitä kutsu koskee, 3) päivämäärä ja kellonaika, 4) juhlapaikan osoite, 5) lisätiedot, kuten mahdollinen teema sekä toivottu pukeutuminen ja yhteystietosi.

2. Riittävästi valvojia

Varaa paikalle riittävästi valvojia suhteutettuna osallistujien ikään sekä lukumäärään. Pyydä sukulaisia, kavereita tai lapsivieraiden vanhempia apuun.

3. Ulkona vai sisällä?

Ulkojuhlat houkuttavat erityisesti kesällä. Muista kuitenkin Suomen epävakaa sää ja varaudu siirtämään juhlat tarvittaessa sisätilaan.

4. Koristele teeman mukaan

Koristelun voi vetää superöveriksi tai luottaa varmoihin ja toimivaksi todettuihin serpentiineihin sekä ilmapalloihin. Juuri nyt suosittuja ovat muhkeat pom pom -pallot sekä värikkäät tasselinauhat.

5. Herkkupöydän kattaus

Valitse kattaukseen kertakäyttöastioita sekä muita vähemmän herkkiä astioita – jätä perintökalleudet suosiolla kaappiin! Tuunaa astiat teemaan sopiviksi teipein, tarroin sekä nauhoin. Muista myös värikkäät servietit ja pillit sekä sotkun kestävä pöytäliina.

6. Teenkö itse tarjottavat?

Tunnista omat voimavarasi: Leivo herkut itse tai osta osa tai vaikka kaikki valmiina kaupasta. Voit myös järjestää teeman mukaiset nyyttikestit. Panosta herkkupöydän katseenvangitsijaan eli kakkuun. Muista kynttilät – niiden puhaltaminen on vuodesta toiseen juhlien kohokohta.

Kysy toiveita myös itse synttärisankarilta: mitä hän haluaa tarjottavaksi, ja tee tai osta sitä. Tarjottavia ei tarvitse olla montaa lajia, kunhan ne ovat mieleisiä.

7. Yhteiset ohjelmanumerot

Mieti etukäteen pari lasten ikään ja teemaan sopivaa ohjelmanumeroa, jotka voivat olla leikkejä, askartelua tai vaikkapa kakun koristelua. Koko juhlia ei tarvitse aikatauluttaa – parhaat leikit syntyvät juhlatemmellyksessä kuin itsestään.

8. Pienet ystävänlahjat

Synttärisankari voi antaa vierailleen muistoksi juhlasta pienet ystävänlahjat. Voit järjestää juhlien lopuksi vaikkapa aarteenetsinnän tai onginnan, jonka jälkeen kaikki lähtevät hyvillä mielin kotiin. Ystävänlahja voi olla myös kauniiseen paperiin kiedottu makeinen, joka ojennetaan vieraalle juuri ennen tämän kotimatkan alkua.

9. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse

Juhlien järjestäminen on paljon hauskempaa porukassa, joten pyydä ystäviä ja perhettä ideoimaan kanssasi ja auttamaan käytännön järjestelyissä. Etenkin jos lähipiirilläsi on aiempaa kokemusta lastenjuhlista ja niiden järjestämisestä, saatat saada heiltä arvokkaita vinkkejä oman lapsesi synttärijuhlaan.

Jos juhlien järjestäminen kotona tuntuu työläältä tai kutsuttavia on paljon, voit myös järjestää synttärit valmiissa kohteessa, jossa huolehditaan sekä tarjottavista että lasten viihdyttämisestä.

10. Valmiina kaikkeen!

Laske kymmeneen ja hengitä muutaman kerran syvään. Käytä viimeisenä oljenkortena lahjontaa, se toimii myös vanhempiin: jos selviän näistä juhlista kunnialla, palkitsen itseni rauhallisella elokuvaillalla sekä lasilla kuohuvaa. Lastenjuhlien järjestäjän salainen ase on asenne, joka on valmis mihin tahansa. Kaikki ei todennäköisesti mene suunnitelmien mukaisesti – eikä tarvitsekaan. Pääasia on, että kaikilla on hauskaa!