Liljakasveihin kuuluva parsa on varma kevään merkki. Se on kaunis ja maukas, ravitseva ja vitamiinipitoinen, varsinainen ruokahyllyjen kukka! Parsaa on monta lajiketta, mutta ryhmän voi jakaa kahteen päätyyppiin: valkoiseen ja vihreään.

Mullan alla kasvatettua, valkoista parsaa pidetään parsojen Ferrarina, mutta valossa kasvatetussa vihreässä parsassa on hieman voimakkaampi maku. Parhaimmillaan parsa on keitettynä, voin, sitruunan tai parmesaanin kera. Pekoniin kietaistuna parsa on myös mainio grilliherkku.

Vihreän parsan keitto-ohje

600 g vihreää parsaa
2 l vettä
1 rkl sitruunan mehua
3 tl suolaa

Leikkaa parsoista tarvittaessa kuivahtanut tyviosa pois, n. 3 cm. Jos parsat ovat paksuja, voit myös halutessasi kuoria ne kuorimaveitsellä. Huuhtele parsat kylmällä vedellä. Laita parsat kiehumaan parsakattilaan suolalla maustettuun veteen ja anna kiehua noin 3 minuuttia. Aivan tavallisellakin kattilalla pärjää hyvin. Tärkeintä on pitää huolta, että keittoaika pysyy lyhyenä. Nosta keitetyt parsat liinan tai paperin päälle hetkeksi valumaan ja tarjoa Sitruuna-Beurre montèn kanssa.

Sitruuna-Beurre montè

(Alkupalaksi neljälle)

1 rkl vettä
n.200g voita
1 rkl sitruunan mehua

Keitä pieni määrä vettä kiehuvaksi. Sammuta hellan levy ja ala vispata kylmää voita veden joukkoon, pieni pala kerrallaan. Lisää voita aina, kun edellinen pala on sulanut. Lisää lopuksi sitruunan mehu. Tarjoile heti.