Kesällä tekee usein mieli talvea kevyempää ja raikkaampaa ruokaa. Tämän kesän hitti on maukas grilliateria kasviksista, joiden syöminen on hyväksi paitsi sinulle, myös ympäristölle.

Hurmaa tänä vuonna kesävieraasi houkuttelevalla kasviksista kootulla grilliaterialla. Kasviksista löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. Mikä parasta, on kasviksista koostettu grilliruoka hyväksi myös planeetallemme.

Kasviksia käyttämällä saat monipuolisen aterian, sillä grillissä toimivat oikeastaan kaikki kiinteät kasvikset, kertoo Fazer Food Servicen tuotekehityspäällikkö ja keittiömestari Karri Käki.

– Oivallisia grillattavia ovat muun muassa paprika, munakoiso, kesäkurpitsa, lohkottu varhaiskaali, endiivi ja sydänsalaatti. Samoin juurekset ovat hyviä grillattavia, joko esikypsennettynä tai hieman paloiteltuna. Niitä voi myös hauduttaa folion sisällä pidempään, jolloin ne kypsyvät kuin uunissa, mutta saavat mukaansa leppeän savun maun, Käki vinkkaa.

Helppo vaihtoehto grilliin on sesongin vihreä parsa. Sitä ei tarvitse kuoria, vaan kova kanta napsautetaan pois ja parsa maustetaan suolalla, pippurilla sekä sitruunan mehulla. Herkku valellaan kevyesti öljyllä ja se valmistuu grillissä muutamassa minuutissa.

Myös kukkakaali on oivallinen grillattava. Kokonainen kukkakaali sivellään öljyllä, pintaan ripotellaan suolaa ja rouhittua mustapippuria. Kokonaisuutta grillataan keskilämmöllä noin 15-20 minuuttia, ja se vain paranee saadessaan makua savusta. Välillä kaalia pyöritellään, jotta sen pinta värittyy tasaisesti.

Makua yrteistä, siemenistä ja juustoista

Lisää luonnetta grillattaviin kasviksiin voi lisätä monella eri tapaa.


– Itse suosin grillauksessa perusmakuja, joita voi sitten maustaa jälkikäteen. Grillattujen kasvisten päälle voi ripotella tuoreita yrttejä, paahdettuja siemeniä tai juustoja, ehdottaa Karri.

Erityisen hyvin juustoista kasviksille sopii raastettu parmesaani. Vegaaneille juuston korvikkeena kasvisten päällä voi käyttää oluthiivahiutaleita, joita löytää esimerkiksi eko- ja luomutuotteisiin erikoistuvista myymälöistä.

Grillattujen kasvisten kyytipojaksi sopivat erilaiset hummukset ja tahnat. Grillikukkakaalille sopii täydellisesti porkkanahummus, joka saa makua korianterista, juustokuminasta ja hunajasta.

Jos haluat kokeilla tänä kesänä jotain erilaista, uusia vivahteita grillatuille kasviksille tuo suklainen barbecuekastike. Tumman ja täyteläisen kastikkeen salaisuus on savuinen chipotle-chili.

Grilliaterian täydentää kesäinen marenkikakku. Kakun päälle sopivat erinomaisesti mansikat, vadelmat tai muut tuoreet marjat. Jos haluat oikaista kakun teossa, kaupoista löytyy myös käsintehtyä marenkia, joka sopii kakkuun oivallisesti.

Kesäisen herkullisilla grillatuilla kasviksilla valloitat vieraasi varmasti!