Moni kotileipuri käyttää valmista vaniljasokeria, mutta leivonnaisten makua voi parantaa myös lisäämällä joukkoon tuoretta vaniljaa tai itse tehtyä vaniljasokeria. Muutaman helpon vinkin avulla saat kaiken hyödyn irti tästä arvokkaasta raaka-aineesta ja opit käyttämään tuoretta vaniljaa, jonka pienet siemenet vihjaavat leivonnaisten hienostuneesta mausta.

1. Vaniljansiementen irrotus

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja irrota siemenet veitsen kärjellä. Pehmeät siemenet irtoavat liu’uttamalla veistä halkaistua tankoa pitkin koko ajan kevyesti painaen. Irrotetut siemenet sopivat käytettäväksi esimerkiksi sekoitettuna kuumaan nesteeseen, kuten perinteiseen vaniljakastikkeeseen, pehmeään pannacotta-piiraaseen tai kuuman kaakaon mausteeksi. Laita halutessasi nesteeseen hautumaan myös vaniljatangon puolikkaat, jolloin saat voimakkaan vaniljaisen maun ja varmistat, että kaikki vanilja irtoaa tangoista. Huuhtele ja kuivaa käytetyt vaniljatangot talouspaperin päällä ja käytä myöhemmin esimerkiksi haudutettua teetä maustamaan tai kakkua koristamaan.

 

2. Hiero vaniljansiemenet sokerin kanssa

Edellä kuvattu tapa käyttää vaniljansiemeniä sopii erityisesti leivonnaisiin, joissa käytetään kuumaa nestettä. Jos haluat maustaa tuoreella vaniljalla taikinat ja leivonnaiset, jossa nestettä ei kiehauteta, kannattaa siemenet hieroa sokerin kanssa irtonaisiksi ennen taikinaan sekoittamista. Lisää irrotettujen vaniljansiementen päälle hieman sokeria ja hiero veitsen lappeella, kunnes pienet mustat siemenet näkyvät irtonaisena sokerin joukossa. Lisää tarvittaessa sokeria.

 

3. Vaniljan hyötykäyttö

Joskus tuntuu, että vaniljan ostaminen puolikkaan tangon vuoksi on turhaa. Näin ei kuitenkaan ole – voit nimittäin valmistaa ylijäävästä vaniljatangosta itse tehtyä vaniljasokeria.

Poista vaniljatangosta siemenet ja käsittele ne kohdan 2 mukaan. Sekoita joukkoon lisää sokeria makusi mukaan ja kaada lopuksi seos purkkiin yhdessä vaniljatangon kanssa. Anna vaniljasokerin maustua muutama päivä ja käytä leivonnassa, juomissa tai anna lahjaksi herkkusuulle.

Vinkki: Makuun saa vaihtelua käyttämällä valkoisen sokerin sijasta muita kuivia sokereita esim. kookossokeria tai ruokokidesokeria.