Ainekset

(12-15 kpl)

  • 1 pkt / 600 g Ruis-mallas sämpyläjauhosekoitusta (n. 9 dl)
  • 3,5–4 dl vettä
  • 25 g tuorehiivaa tai 1 pss (11 g) kuivahiivaa
  • (2 rkl öljyä)

Tee näin

  1. Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen tai jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin. Yhdistä vesi ja jauhosekoitus ja sekoita. Vaivaa taikinaa n. 10 min käsin tai yleiskoneella. Lisää halutessasi öljyä vaivauksen loppuvaiheessa.
  2. Anna taikinan levätä peitettynä kulhossa 15 min. Muotoile sämpylät. Käytä apuna jauhoja tai öljyttyjä käsiä. Nostata sämpylöitä lämpimässä paikassa liinan alla 45–60 min. Pirskottele sämpylöiden päälle vettä tai voitele ne maidolla juuri ennen paistoa.
  3. Paista sämpylöitä 225 °C:ssa 15–20 min.

 

VINKKI: Voit tehdä taikinasta myös kaksi leipää vuokaan tai pellille. Anna taikinan levätä vaivauksen jälkeen 15 min. Muotoile tämän jälkeen leiviksi leivinpaperin päälle tai aseta ne vuokaan, kohota 45–60 min liinan alla ja paista 225 °C:ssa n. 25 min.