Vielä kymmenen vuotta sitten MM-tason muodostelmaluistelija Lilli Huttula ei olisi uskonut, että katutanssista tulee hänelle ammatti ja elämäntapa. Nyt elämä on tanssisalilla ja katse muiden auttamisessa.

Käsi ottaa vauhtia ja kaartaa vartalon eteen. Katutanssija Lilli Huttula ottaa kämmenillään tukevan otteen maasta ja ponnistaa ylös jaloillaan. Ilmekään ei värähdä. Musiikki on vienyt mennessään, tyhjentänyt pään turhasta. Juuri nyt läsnä ovat vain kehon syövereistä pulppuavat liikkeet.

Tunnin treenin jälkeen Lilli pyyhkii hikikarpalot otsaltaan ja istuu venyttelemään. Hän nappaa välipalaksi omenan ja samalla rustaa ajatuksiaan muistikirjaan: millaisia liikkeitä hän äsken teki, mistä mieleen pulpahtaneista ajatuksista voisi olla apua myöhemmin.

Vielä kymmenen vuotta sitten Lilli ei olisi voinut kuvitellakaan, että hän hurahtaa katutanssin maailmaan. Miten tässä näin kävi?

Lilli Huttula 2042 020919_leipis.jpg
Lillin luistelu-ura päättyi 18-vuotiaana leikkaussaliin, kun hänellä diagnosoitiin löysistä nivelsiteistä johtuva krooninen akillesjänteen tulehdus. Matka luistelijasta tanssijaksi on ollut tunteikas.

Ammattiurheilijasta aloittelijaksi

Syyskuussa 2007 Lilli seisoi Helsingin tanssiopiston salin takarivissä ensimmäisellä hip hop -tunnillaan.

Häntä hävetti.

”Tuntui, etten osaa mitään ja vaatteenikin ovat vääränlaiset. Tiukka t-paita tuntui löysien paitojen rivistössä nololta.”

Ammattiurheilijan oli vaikea totutella olemaan jälleen aloittelija.

Espoolaistyttö oli kasvanut jäällä. Luistelukoulu vei muodostelmaluistelun pariin ja MM-tasolle asti. Harjoittelu oli ammattimaista ja kovaa, jää koko elämä ja haaveiden keskipiste. Urheilu-ura päättyi kuitenkin 18-vuotiaana leikkaussaliin, kun Lillillä diagnosoitiin löysistä nivelsiteistä johtuva krooninen akillesjänteen tulehdus.

”Leikkauksen jälkeen fysioterapeutti suositteli minulle tanssia kuntoutumista tukevaksi liikunnaksi. Se oli käänteentekevä hetki”, Lilli sanoo.

Matka luistelijasta tanssijaksi tuntui aluksi mahdottomalta.

”Kävin itseni kanssa kovaa kamppailua, jatkanko luistelua vai lopetanko. Kesätauon aikana huomasin yllätyksekseni, ettei minulla ollutkaan enää ikävä jäälle.”

Uuden lajin pariin hyppääminen pelotti, mutta samalla kiehtoi.

”Luistelun maailmassa olin tottunut ojentamaan, kannattelemaan ylöspäin ja suorittamaan jokaisen liikkeeni jäntevästi ja puhtaasti. Nyt piti olla mahdollisimman rentona ja selkä pyöreänä”, Lilli muistelee.

”Minun piti nöyrtyä ja myöntää itselleni, etten osaa. En voinut olla saman tien paras. Olin ajatellut, että luistelijana osaan liikkua siten kuin kaikkien pitää liikkua. Aloin tuntea arvostusta erilaisia liikeratoja kohtaan.”

Lilli Huttula 1918 020919_leipis.jpg
Katutanssi on tuonut Lillin elämään rentoutta ja vapautta. ”Katutanssissa kannustetaan siihen, että jokainen tanssija löytää itselleen sopivimman tavan harrastaa.”

Tanssi sellaisena kuin olet

Lilli syventyi tanssin maailmaan ja löysi itsensä pian pienen tanssikoulun katutanssin erikoiskoulutusryhmästä, johon kuului 24 eri-ikäistä tanssijaa. Ryhmä harjoitteli säännöllisesti hip hopin, funk-pohjaisen lockingin ja housen liikkeitä ja voitti katutanssin Suomen mestaruuden vuonna 2010.

”Kävin myös katutanssitapahtumissa ja sukelsin freestylen maailmaan. Katselin tapahtumien tanssijoita ja mietin, että tuo on niin siistiä. Halusin päästä yli siitä, että välillä hävetti enkä osannut kaikkia liikkeitä.”

Sykähdyttävät kokemukset tanssin tuomasta vapaudesta ja onnellisuutta tihkuvista ihmisistä antoivat myös lisäpuhtia harjoitteluun.

”Tapahtumissa kaikki tanssivat antaumuksella, juuri sellaisina kuin olivat.”

Lilli Huttula 1840 020919_leipis.jpg
Lilli Huttula on Vantaan katutanssiyhdistyksen toiminnanjohtaja. Lillin löytääkin usein yhdistyksen tanssitiloista Vantaan Myyrmäessä, jossa hän hoitaa juoksevia asioita ennen kuin hänen vetämänsä tanssitunnit alkavat.

Suorittaja löysi rentoutensa

Kun kaksi Lillin kanssa samassa muodostelmaryhmässä ollutta tanssinopettajaa pyysi häneltä apua uuden katutanssimuodostelman valmennukseen, hän otti haasteen innolla vastaan. Ura tanssinopettajana oli alkanut.

”Nautin ihan suunnattomasti, kun saan piirtää paperille tanssijoiden paikkoja ja liikutella heitä koreografioissa.”

Katutanssista oli hyvää vauhtia tulossa Lillille elämäntapa. Hän valmensi, kävi tanssitunneilla ja treenasi omatoimisesti ystäviensä kanssa. Vaikka Lillin kalenteri oli täynnä, suorittajapuoli hänessä oli vuosien kuluessa höllentänyt otettaan.

”Olin rentoutuneempi ja itsevarmuuteni oli kasvanut. Katutanssissa kannustetaan siihen, että jokainen tanssija löytää itselleen sopivimman tavan harrastaa. Hetkeen heittäytyminen on tärkeämpää kuin täydellinen suoritus.”

Nykyisin Lilli on Vantaan katutanssiyhdistyksen toiminnanjohtaja ja järjestää katutanssitapahtumia. Arkipäivisin hänet löytää yhdistyksen tanssitiloista Vantaan Myyrmäessä. Lilli kilpailee yhä, mutta on myös ottanut enemmän roolia työnantajana.

”Vastaan pääasiassa tanssikoulumme toiminnasta. En koskaan suunnitellut olevani tässä pisteessä, mutta tänne vain päädyin”, Lilli kertoo nauraen.

Lilli Huttula 2058 020919_leipis.jpg
”Urheilulla on ollut suuri rooli itsetuntoni ja minäkuvani muokkautumisessa”, Lilli Huttula kertoo.

Psykologia toi merkitystä

Tanssiminen liittyy vahvasti myös Lillin toiseen ammattiin. Syksyllä 2010 hän aloitti psykologian opinnot Helsingin yliopistossa. Lilli keskittyi opinnoissaan neuropsykologiaan ja valmistui viime keväänä.

Tanssi ujuttautui opintoihin vuonna 2015.

”Aloittelin silloin kandiani, joka käsitteli tanssiterapiaa ja peilisolujärjestelmää. Siitä alkoi yhteistyöni tanssikuntoutusprojektin parissa.”

Projektissa tutkitaan tanssin vaikuttavuutta aivovammakuntoutuksessa ja kehitetään siihen liittyvää kuntoutusmenetelmää. Halu tehdä hyvää elää Lillissä vahvana, ja hän haluaa työskennellä tieteen parissa myös myöhemmin.

”Koen, että psykologia on tuonut lisää merkityksellisyyttä myös tanssijan uralleni. Olen nähnyt käytännössä, miten tanssilla on merkitystä myös ihmisten elämänlaadun parantumisessa.”

Niin on omassakin arjessa. Se on toki suunnittelua ja sähköposteja, mutta myös sitä parasta: omaa treeniä ja tanssitunteja muille, vähintään iltayhdeksään asti.

Niiden jälkeen Lilli peittelee salin nukkumaan, sammuttaa valot ja panee ovet lukkoon.

”En osaa kuvitella elämääni ilman tanssia. Välillä ihan itkettää, kun ajattelen, kuinka onnekas olen.”


Lue myös: Sattuma loi ystäväporukan, joka on nauttinut aamukahvinsa yhdessä jo 30 vuotta