Onni löytyy arjesta. Mitä tapahtuu maanviljelijä Erikin, kotiäiti Wenjunin ja tutkija Miian aamupäivissä kello 11, ja millaisia ajatuksia hetkeen pysähtyminen heissä herättää?

Erik 1537 020919 860x390px.jpg

Maanviljelijä Erik Oljemarkin sukutilalla syksy on vuoden kiireisintä aikaa.

”Päivät ovat pitkiä, ja viljankuivuri hurisee läpi yöt. Hyvällä säällä puimurin ratissa tulee istuttua iltamyöhään. Viljelen vehnää, kauraa, mallasohraa, ruista ja rapsia. Kun puintihommat sujuvat, on mukavaa pitää pellolla pieni tauko: istahdan lava-auton perälle, haukkaan eväsleivästä ja kaadan termospullosta kahvit. Nämä ovat niitä arjen pieniä hyviä hetkiä, joista kiitos kuuluu myös vaimolleni Monicalle. Hän nimittäin laittaa minulle ja tilalla työskentelevälle pojallemme Fredrikille aamuisin eväät valmiiksi, kun lähdemme pellolle. Monica työskentelee Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen asiamiehenä, ja hänellä on toimisto kotonamme. Arvostan vaimoni panosta, sillä ilman saumatonta yhteispeliämme maatilamme ei menestyisi. Kun pitkän peltopäivän päätteeksi tulen kotiin ja ruoka tuoksuu jo ovella, olo on kiitollinen. Hyvän kotiruoan voimalla jaksan enemmän ja pääkin pysyy kunnossa.”

Lue myös: Kello 7 : Yksi hetki, monta tarinaa

Miia 2392 060919 860x600px.jpg

”Vastuullisuus näkyy ihmisten lautasilla”

Tutkija Miia Viinamäki kehittää työkseen uusia elintarvikkeita Fazerilla.

”Olen koulutukseltani elintarviketieteiden maisteri. Työskentelen Fazerin tutkimustiimissä, jonka tehtäviin kuuluu uusien elintarvikeraaka-aineiden kartoittaminen ja elintarvikeinnovaatioiden pohjustaminen tiedettä ja tutkimusta hyödyntäen. Esimerkiksi uusien teknologioiden testaaminen laboratoriossa on työtäni. On kiinnostavaa myös tutustua uusiin raaka-aineisiin ja kehittää tulevaisuuden tuotteita. Markkinoille tulee nykyisin paljon innovaatioita, mutta olen huomannut, että ihmiset haluavat lautaselleen usein jotain tuttua ja turvallista. Maailma muuttuu, ja kuluttajat ovat yhä tiedostavampia. Nyt pinnalla on esimerkiksi kasvipohjainen ruokavalio. Kun ajattelen isoja globaaleja ongelmia, kuten ilmastonmuutosta, eriarvoistumista ja länsimaissa väestön vanhenemista, on ruoka osa ratkaisua. Olemmekin Fazerilla ja tutkimustiimissämme nostaneet yhdeksi teemaksi vastuullisuuden ja kestävät valinnat – niin raaka-aineissa kuin pakkauksissakin.”

Wenjun 4403 130919 860x600px.jpg

”Haluan opettaa lapsilleni suvaitsevaisuutta”

Yumi-koiran ulkoilutusta, pyykinpesua, kaupassakäyntiä ja ruoanlaittoa. Kotityöt ja vauvanhoito rytmittävät äitiysvapaalla olevan Wenjun Fun päiviä.

”Muutin vanhempieni kanssa Shanghaista Suomeen, kun olin 10-vuotias. Kasvatukseni oli sellainen, että äiti pyöritti koko talouden. Nyt omassa kodissani molemmat imuroivat, vaikka osan kotiaskareista teenkin mieluusti itse päivän aikana. On ihanaa, että mieheni Lauri jakaa kanssani vastuut ja pystymme viettämään paljon yhteistä aikaa koko perheen kesken. Kiinalaisessa kulttuurissa arvostan perhekeskeisyyttä, ja haluan opettaa kahdelle lapselleni suvaitsevaisuutta, avarakatseisuutta ja kansainvälisyyttä. Suomessa on hienoa, ettei täällä sysätä ketään syrjään. Verrattain monella on hyvät mahdollisuudet tulla ihan miksi haluaa ja menestyä omalla tiellään. Olen opiskellut yliopistossa juuri sitä alaa kuin itse halusin, eikä minun ole tarvinnut tehdä kompromisseja.”

Lue myös: Kello 15 : Yksi hetki, monta tarinaa