Mikey-pojan äiti Mia Greenin mieleen hiipi pelko: Entä jos poikani synttäreille ei tulekaan yhtään vierasta? Sydäntäsärkevä tunne sai hänet pyytämään apua itselleen täysin tuntemattomilta ihmisiltä, kuten Tammisten perheeltä, joiden mielestä jokainen lapsi ansaitsee iloiset juhlat.

On syyskuu, ja Mikey-poikaa jännittää. Hän on täyttämässä yhdeksän, ja äiti on luvannut oikein kunnon syntymäpäivät: laserpelejä kaveriporukalla.

Mikey ei tätä tiedä, mutta hänen äitinsä Mia Greenin mielessä pyörii huoli. Kutsut juhliin on lähetetty viidelletoista entiselle ja nykyiselle koulukaverille. Neljä päivää ennen juhlia vain kaksi on vastannut, että pääsee paikalle.

”Tunne särki sydäntä. Pelko hiipi mieleen aivan yllättäen: Entä, jos kukaan ei tulekaan juhliin? Miten kerron tämän pojalleni?”, Mia muistelee miettineensä.

Avunpyyntö tuntemattomille

Mikey on vaihtanut viime vuosien aikana koulua muutaman kerran, joten kaverit ovat tulleet ja menneet.

”Uutta vakiintunutta kaveriporukkaa ei vielä ole ehtinyt syntyä. Olin surullinen poikani puolesta, sillä kaverithan ovat synttäreissä lahjoja ja herkkujakin tärkeämpää. Tunsin myös olevani huono äiti, kun hänellä ei ole tarpeeksi ystäviä”, Mia sanoo.

Yhtäkkiä perheenäidin mieleen muistui Facebook-ryhmä, johon hän oli aiemmin törmännyt nettiä selatessaan: Hätävaravieraat. Se on vuonna 2017 perustettu ryhmä, jonka jäseniä perheineen voi kutsua lapsen juhliin, jos omat vieraat ovat estyneitä tulemaan. Toiminta perustuu täysin vapaaehtoisuuteen ja lapset ovat juhlissa aina oman vanhemman seurassa.

Mia päätyy laittamaan avunpyyntöviestin ryhmän ylläpitäjälle. Se kannattaa: tuntemattoman äidin huoli koskettaa muita vanhempia.

Fazer_7178_031019_860px.jpg
Mikey, Mia ja Maya Green saivat kallisarvoista apua muilta perheiltä ja haluavat jatkossa laittaa hyvän kiertämään auttamalla muita.

Juhlat täynnä naurua ja juoksua

Kun juhlapäivä viimein koittaa, paikka täyttyy vieraista. Mia tuntee syvää kiitollisuutta. Lapset saavat pelata, ja juhlat ovat täynnä naurua ja juoksua.

”Viestiini vastasi useampi perhe. Kyllä melkein itku tuli, kun huomasin, että välittäviä ja toisia auttavia ihmisiä on vielä olemassa”, Mia sanoo.

Lue myös: ”Haavestani tuli totta, kun uskalsin luopua siitä”

Hän mietti aluksi, että miten poika mahtaa suhtautua, kun vieraat eivät ole ennestään tuttuja.

”Huoli oli turha, sillä lasten maailmassa ystävystytään sekunneissa. Oli liikuttavaa katsoa heidän riemuaan ja nähdä kuinka onnellinen poikani oli juhlista. Hän sai uusia kavereita, joita näkee myöhemmin uudelleen.”

Fazer_7272_031019_860px.jpg
Tammisten kodissa Paimiossa valmistaudutaan vauhdikkaasti perheen poikien Antonin ja Aaronin tulevan viikonlopun yhteissyntymäpäiviin.

Ystävällisillä teoilla on merkitystä

Lokakuussa paimiolaisen omakotitalon olohuoneessa käy vilske. Anton ja Aaron jännittävät silminnähden tulevan viikonlopun yhteissyntymäpäiviään. Isoveli Anton on juuri täyttänyt seitsemän, Aaron täyttää pian neljä. On kätevää kutsua sukulaiset yksiin juhliin.

Ilmapalloja, koristeita ja serpentiiniä on jo, ja isä Markus Tamminen etsii sopivia astioita juhlapöytään. Hän tietää olevansa onnekas. Poikien kaverisynttärit on jo järjestetty onnistuneesti, ja nyt sukulaisia on tulossa runsain mitoin. Omien poikien synttäreistä ei tarvitse huolehtia, ainakaan juuri nyt.

Lue myös: Sattuma loi ystäväporukan, joka on nauttinut aamukahvinsa yhdessä jo 30 vuotta

Markus tietää kuitenkin tilanteen, kun pienen synttärisankarin luokse ei olekaan tulossa yhtään vierasta. Kesällä hän sai eräänä päivänä Hätävaravieraat-ryhmän kautta puolen päivän jälkeen avunpyynnön: iltapäivällä järjestettäviin synttärijuhliin kaivataan vieraita. Jo muutaman tunnin kuluttua Markus, Anton ja Aaron ajoivat autollaan päivänsankarin kotipihaan.

Fazer_7337_031019_860px.jpg
Neljä vuotta täyttävä Aaron Tamminen on innokas syntymäpäiväjuhlija. Leikkikavereina tällä kertaa Anton-veljen lisäksi (vas.) Mia Greenin lapset Maya ja Mikey.

Hymy on paras kiitos

”Oli hienoa nähdä, miten vanhemmat olivat helpottuneita tulostamme ja synttärisankarin kasvoille levisi iso hymy. Koemme auttamisen äärimmäisen tärkeänä. Se, että pieni synttärisankari jäisi juhlapäivänään yksin, sattuu sydämeen”, Markus-isä sanoo.

”Ei kulunut kuin 15 sekuntia, kun poikani ja synttärisankari olivat jo ystävystyneet. Sisäleikkien lisäksi lapset temmelsivät ulkona trampoliinilla ja heittelivät vesi-ilmapalloja. Ulkopuolinen ei olisi huomannut, etteivät he tunteneet toisiaan etukäteen."

Lue myös: ”Välillä itkettää kun ajattelen, miten onnekas olen”

Myös Tammisten pojille jäi juhlista mukava muisto.

”Se, että saa hymyn toisten kasvoille, on paras kiitos. Auttamisesta tulee myös itselle hyvä mieli. Haluamme opettaa lapsillemme, että teoilla on merkitystä – toisen ihmisen voi tehdä iloiseksi olemalla ystävällinen ja läsnä.” 

Fazer_7236_031019_860px.jpg
Mikey-pojan synttärit pelastuivat Hätävaravieraiden avulla. Hän sai juhlista mukavan muiston lisäksi myös uusia ystäviä.

Jokainen lapsi on juhlan arvoinen

Tänään Mia Green istuu Markus ja Tanja Tammisen perheen sohvalla Paimiossa, kun perheiden lapset leikkivät eteisessä ilmapallojen kanssa. He eivät ole tunteneet toisiaan entuudestaan, vaikka ovatkin mukana Hätävaravieraiden vapaaehtoistoiminnassa. Vanhempia yhdistää kipeää tekevä ajatus lasten yksinäisyydestä. Toisen huoleen on helppo samaistua.

”Hyvää tekemällä kasvaa usko siihen, että voisimme vastaavassa tilanteessa itsekin saada apua. Eihän sitä ikinä tiedä, vaikka osat olisivat joskus toisin päin”, Markus sanoo.

Mia nyökkää. Hänen perheensä sai kallisarvoista apua. Se on pysynyt kirkkaana mielessä.

”On hienoa huomata, että ihmiset haluavat tehdä vilpittömästi toisille hyvää. Haluamme laittaa saamamme hyvän kiertämään auttamalla muita vastaavassa tilanteessa olevia.”

Lue myös: ”Luon jotain omaa, ja se on mahtavaa

 

Tammiset ja Greenit kuuluvat Hätävaravieraiden vapaaehtoisverkostoon, joka on ryhmä vanhempia ja lapsia eri puolilta Suomea. Verkoston yli 200 perhettä ovat sitoutuneet varmistamaan, ettei yksikään lapsi joudu viettämään syntymäpäiväänsä yksin. Hätävaravieraisiin saa yhteyden Facebook-sivun kautta.