Mylläri Juuso Matikainen, tuotekehitys- ja tutkimuspäällikkö Markku Mikola ja leipuriesimies Samuli Seppä työskentelevät kaikki kauran parissa. Miten heidän työpäivänsä etenevät?

Fazer Myllyssä Lahdessa työskentelevä mylläri Juuso Matikainen nauttii pitkistä työpäivistä ja sen myötä pidemmistä vapaista.

”Työni myllärinä vaatii maalaisjärkeä ja rauhallisuutta. Jos tuotantolinjan koneissa ilmenee vikaa, pääni pitää pysyä kylmänä. Pyrimme ratkaisemaan ja korjaamaan viat ensisijaisesti itse. Pidän huolta, että viljanjyvät jauhautuvat kauramyllyssä hiutaleiksi, jauhoiksi ja leseiksi. Valvon tarkasti jyvien laatua. Otan esimerkiksi kaurahiutaleista näytteen ja punnitsen, että hiutaleet ovat oikean painoisia. Testaan myös hiutaleiden kosteuden. Sen täytyy olla oikea, jotta hiutaleet säilyvät. Työpäiväni kestävät 12 tuntia kerrallaan. Olen jo niin tottunut pitkiin työvuoroihin, että kahdeksan tunnin tuurausvuorossa aika tuntuu loppuvan kesken!”

Markku Mikola 4496 140220 860px.jpg

”Kauran käyttömahdollisuudet ovat rajattomat”

Kun Lahden Fazer Myllyn tuotekehitys- ja tutkimuspäällikkö Markku Mikola matkustaa, hänen laukustaan löytyy suklaata – ja kauraa.

”Yksi uudemmista tuotteistamme on kauraöljy, ja olin mukana sen kehittämisessä. Täysin uuden tuotteen synty ja lanseeraus on vuosien prosessi ja pitkäjänteisen yhteistyön tulos. Aluksi pohdimme, miten kauraa voi prosessoida oikealla tavalla pidemmälle kuin hiutaleeksi tai leseeksi. Sen jälkeen ideaa viedään testausten kautta tuotantoon. Kauran käyttömahdollisuudet ovat rajattomat, sillä se on viljana neutraali ja hyvin muuntuva. Suomi ja muut Pohjoismaat ovat kauran hyödyntämisen edelläkävijöitä. Useamman kerran vuodessa pakkaan matkalaukkuuni kauranäytteitä ja suuntaan maailmalle kansainvälisille raaka-ainemessuille tai asiakkaiden luo esittelemään tuotteitamme. Työni on minulle myös harrastus ja intohimo. Seuraan kauraan liittyviä kansainvälisiä tutkimuksia sekä uutisia myös vapaa-ajallani.”

Samuli Seppä 4171 120220 860px.jpg

”Päivän paras hetki koittaa, kun saan käteni taikinaan”

Taikina saattaa kohota hitaasti, mutta leipurin on oltava ripeä! Sen tietää helsinkiläinen myymäläleipomoesimies Samuli Seppä, joka työskentelee Fazerin myymäläleipomossa Ruoholahden K-Citymarketissa.

”Päivän aikana uuneissamme paistuu satoja leipiä. Herkullisen leivän valmistaminen vaatii sitä työstävät kädet. Me leivomme oikeasti käsityönä. Kuka tahansa voi seurata työtämme, sillä myymälämme puolelta on suora näköyhteys leipomoomme. Rupattelenkin mielelläni asiakkaiden kanssa ja kyselen, miltä leipämme maistuu. Työpäiväni paras hetki koittaa, kun saan käteni taikinaan. Harva tietää, että kaura käyttäytyy eri tavalla kuin vehnä. Sitä ei voi vaivata. Sataprosenttisen kaurataikinan teossa ainesosat vain sekoitetaan varovasti yhteen. Leipurin työssä minun täytyy suojata itseni: piilotan hiukseni lakin alle ja suojaan partani. Kun kaadan jauhoja säkistä, ympärilläni pöllyää. Sen vuoksi minulla on myös hengityssuojain.”

Seuraa Samulin, Markun ja Juuson hetkiä: #omannäköinenelämä #fazermoment #northernmagicmadereal

Lue myös: "Äiti opetti minut leipomaan jo pienenä"