Mikä yhdistää leipuriesimies Samuli Seppää, Lahden Fazer Myllyn tuotekehitys- ja tutkimuspäällikkö Markku Mikolaa sekä mylläri Juuso Matikaista? He kaikki työskentelevät päivittäin kauran parissa.

Samuli Seppä 4093 120220 860x600px.jpg

Kun Helsinki vielä torkuttaa, myymäläleipomoesimies Samuli Seppä pyöräilee jo Fazerin myymäläleipomoon Helsingin Ruoholahden K-Citymarketiin. Ura unelma-ammatissa alkoi kahdeksan vuotta sitten.    

”Kaurapuuro on ollut suosikkiaamupalani lapsuudestani saakka, ja nyt teen kauran kanssa päivittäin töitä. Jo pienenä poikana leivoin äitini kanssa pullaa ja seurasin, kun käsistään taitava tätini vaivasi taikinaa ja koristeli kakkuja. Lukion jälkeen lähdinkin opiskelemaan leipurikondiittoriksi, ja sillä tiellä olen nyt. Aloitin Fazerilla puolitoista vuotta sitten leipuriesimiehenä. Aamuvuoroni alkaa kuudelta. Myymäläleipomomme uunit odottavat jo lämpiminä, kun tulen töihin. Ne käynnistyvät automaattisesti ennen töideni alkua. Aamuvuorossamme on kaksi leipuria. Kun toinen leipoo edellispäivänä jääkaappiin lepäämään laitetusta taikinasta tuoretta leipää ja pullaa, toinen meistä pakkaa hävikkileipää. Myymme edellisen päivän leipää alennettuun hintaan ja annamme osan paikalliselle seurakunnalle.”  

Markku Mikola 4461 140220 860x600px.jpg

”Kaura kiinnostaa kansainvälisesti 

Kaurasta tuli Markku Mikolan intohimo jo nuorena – meidän muiden onneksi! Nyt hän tutkii kauran saloja ja kehittää uusia tuotteita Lahden Fazer Myllyn tuotekehitys- ja tutkimuspäällikkönä.   

”Muistan, kun keräsin alakouluikäisenä isäni kanssa kauraa pellonlaidasta Helsingin Paloheinässä 1970-luvun alussa. Isäni oli myös vilja-alan tutkija, ja lähdin opiskelemaan Helsingin yliopistoon viljateknologiaa. Kaura oli jo tuolloin tutkimusaiheena kansainvälisesti kiinnostava, tein siitä sekä graduni että väitöskirjani. Opiskeluajoista lähtien kaura onkin pyörinyt tiiviisti mukana elämässäni. Työssäni Fazerin Myllyssä paneudun kauran betaglukaaniin, proteiiniin ja öljyyn sekä sovellan niitä elintarvikkeisiin. Työpäiväni vaihtelevat: välillä olen valkoiset vaatteet ylläni tuotannossa, välillä työhuoneessani läppärin äärellä tai palaverissa.” 

Juuso Matikainen 4637 140220 860x600px.jpg

”Työni olen oppinut tekemällä” 

Juuso Matikainen aloitti uransa Fazerin Myllyllä 800 kilon kaurasäkkien parissa. Sitten hän pääsi myllärikonkareiden oppiin ja työ vei mennessään. 

”Olen kotoisin Nastolasta. En ole maalaistalon poikia, mutta niin vain olen päätynyt viljojen pariin. Kun parikymppisenä etsin kesätöitä, isäni rohkaisi hakemaan Fazerin myllyyn suursäkittäjäksi. Hän on tehnyt Fazerin laitteiden kunnossapidon puolella pitkän työuran. Suursäkittäjä käsittelee laitteiden avulla jopa 800 kilon kaurasäkkejä. Olin säkittäjän hommissa vuoden, kunnes kauramyllystä aukesi vakituinen myllärin paikka. Pääsin konkareiden oppiin. Kävin Itävallassa myllärikurssin syksyllä 2015, mutta työni olen oppinut tekemällä ja seuraamalla vanhempien mylläreiden työskentelyä. Jauhan pääosin kauraa, mutta myös muita viljoja, kuten vehnää. Pitkät työpäivät ja vaativa harrastukseni edellyttävät hyvää kuntoa. Meillä on täällä myllyllä oma kuntosali. Käyn siellä viikoittain ennen työvuoroa tai sen jälkeen.” 

Seuraa Samulin, Markun ja Juuson hetkiä: #omannäköinenelämä #fazermoment #northernmagicmadereal