Onni löytyy arjesta. Mitä tapahtuu tutkija Miian, kotiäiti Wenjunin ja maanviljelijä Erikin iltapäivissä kello 15, ja millaisia ajatuksia hetkeen pysähtyminen heissä herättää?

Miia 2407 060919 860x390px.jpg

Uusia elintarvikkeita kehittävälle tutkija Miia Viinamäelle on tärkeää, että työpaikan arvot eivät ole ristiriidassa hänen oman arvomaailmansa kanssa.

”Kiinnitän huomiota sekä työssäni että arjessa siihen, että yritys ei polje kenenkään oikeuksia eikä turhaan saastuta ja pilaa ympäristöä. Ympäristön suojeleminen sekä ihmisten ja eläinten oikeudet nousevat arvolistani kärkeen. Meillä on ihana työyhteisö. On mahtavaa, kuinka aidosti innostava henki Fazerin tutkimustiimissä on. Tulemme erilaisista taustoista, mutta olemme samanhenkisiä. Tiedän saavani aina tukea ja apua kollegoiltani – ja he minulta. Olen kolmekymppinen ja ollut työelämässä kuutisen vuotta. Työ on iso osa identiteettiäni. Parhaimmillaan työ tarjoaa yhteisön, johon kuulua, ja antaa mahdollisuuden kehittyä monipuolisesti. Työni ansiosta asiantuntemukseni, sosiaaliset taitoni ja esiintymistaitoni ovat parantuneet. Työ ei saa kuitenkaan määritellä kenenkään arvoa ihmisenä ja yhteiskunnan jäsenenä.”

Lue myös: Kello 7: Yksi hetki, monta tarinaa

Wenjun 4522 130919 5000px.jpg

”Kierrätämme perheessäni lähes kaiken”

Kiinassa Shanghaissa syntynyt, äitiysvapaalla oleva Wenjun Fu arvostaa Suomessa turvallisuutta ja puhdasta luontoa. Kierrättäminen ja ruokahävikin pienentäminen ovat hänelle tärkeitä.

”Tapasin nykyisen aviomieheni yläasteella, olimme samalla luokalla. Olin aina se eturivin kympin tyttö ja Lauri sellainen häirikkö takarivissä, etten edes vilkaissut häneen. Järjestin myöhemmin luokkakokouksen, ja tutustuimme paremmin. Huomasimme olevamme tismalleen samassa elämänvaiheessa. Opiskelimme Helsingin yliopistossa, ja meitä yhdistivät samanlaiset arvot. Haluamme elää vastuullisesti. Olen esimerkiksi mestari loihtimaan jääkaapin jämistä maukkaita aterioita. Heitän ruokien loput wokkipannulle, pyöräytän kauhalla pari kertaa ja rikon sekaan muutaman munan. Lapsilleni ostan paljon vaatteita netin kirppisryhmistä, joissa myyn itsekin aktiivisesti. Monet huonekaluistamme, kuten keittiön pöytäryhmä ja sohva, on hankittu käytettyinä. Meillä menee todella vähän mitään tavaraa suoraan roskiin.”

Lue myös: Kello 11: Yksi hetki, monta tarinaa

Erik 1549 020919 860x600px.jpg

”Haluan jättää perinnöksi puhtaan luonnon”

Ympäristöstä huolehtiminen on maanviljelijä Erik Oljemarkin sydäntä lähellä.

”Haluan jättää tulevillekin sukupolville perinnöksi puhtaan luonnon. Minulla on yhdeksän lastenlasta, vanhin poika on 14-vuotias ja nuorin tyttö vasta pariviikkoinen. Lapsenlapsemme ovat mukana peltotöissä ja rakastavat ruokkia kanojamme. Jännittävintä heille on päästä ”farfarin” polvelle ohjaamaan traktoria. Toimin ruotsinkielisen neuvontajärjestön puheenjohtajana, ja minulle on tärkeää, että pystymme antamaan viljelijöille oikeaa ja hyödyllistä tietoa. Meille on tärkeää, että ilmastokeskustelua käydään faktapohjalta. Toivon ihmisten ymmärtävän, että maanviljely on täysin riippuvainen ympäristön hyvinvoinnista. Parasta sekä ympäristölle että viljelijälle on hyvä ja terve kasvusto. Huonosti hoidetut pellot eivät ole kenenkään etu. Jokainen viljelijä, joka yhtään ajattelee jälkipolviaan ja tulevaisuutta, pitää huolta luonnosta.”