Fazer Culinary Teamin Karri Käki kertoo tuoreen kalan tuntomerkit sekä antaa vinkkejä hauduttamiseen ja savustamiseen.

Katiskaa voi käyttää muuhunkin kuin saunaoluen viilennykseen

Sillä voi nimittäin pyydystää mainiot, täynnä hyviä rasvoja olevat raaka-aineet ruoanlaittoon. Tuoreen kalan käsittelyä ei kannata aristella – keittiömestari Karrin kalavinkit auttavat alkuun!

Tuoreen kalan tuntomerkit

Kala pilaantuu herkästi, joten se tulee aina valmistaa ja tarjota mahdollisimman tuoreena. Jos saalis ei ole oma, kysy pyyntipäivää kalakauppiaalta! Esimerkiksi sushia valmistaessa kalan tuoreus on ehdoton edellytys. Tuoreen kalan tunnistaa kirkkaanpunaisista kiduksista, raikkaasta tuoksusta ja kirkkaista silmistä. Tuoreen kalan limakerros on myös tasainen ja sen liha tuntuu kiinteältä. Varaa sopiva määrä kalaa:

  • Perkaamatonta, tuoretta kalaa 200 g / henkilö
  • Kalafileitä 100–150 g /  henkilö

Kala ottaa helposti makua muista tuoksuista ja mauista, pakkaa se siis tiiviisti säilytyksen aikana.

Mehukkaaksi hauduttaen

Kalaa voi valmistaa monella tavalla kuten hauduttamalla, keittämällä tai paistamalla. Kesällä kala kypsyy herkulliseksi myös grillissä, metsäretkellä avotulella tai vaikka savustuspöntössä! Kypsymisaika riippuu fileen paksuudesta, mutta usein valmista tulee nopeasti. Mehukas kala valmistuu näppärästi hauduttamalla se folion alla tai höyryttämällä nesteessä liedellä tai uunissa. Muistathan, että höyryttäessä kypsymisaika on noin puolitoista kertaa pidempi kuin nesteessä kypsennettäessä. Kypsän kalan liha on läpikuultamaton ja vaalea.  Kypsymisaikoja hauduttamalla:

  • Pienet kalat (250 g)  10–12 minuuttia
  • Kalafileet  8-10 minuuttia
  • Keskikokoiset (700 g -1 kg) 15–20 minuuttia
  • Isot, pulskat kalat (1 kg) 25–30 minuuttia

Tätä isommille vonkaleille voi laskea viitisen minuuttia lisäaikaa kiloa kohden. Kilon kokoinen kala kypsyy foliossa 200 asteessa uunissa noin 45 minuutissa. Pikkukalat voi pyöräyttää nopeasti kypsäksi myös pannulla! Lisärapeutta ja makua saa leivittämällä, mutta rasvaisiin kaloihin leivitys ei sovi. Voita ei kalahommissa kannata säästellä, se tuo ateriaan aitoa makua!

Sielukkuutta savustamalla

Hiillostaminen ja grillaaminen tuovat rasvaisiin kaloihin mahtavaa lisämakua. Ennen kypsennystä putsaa ja mausta kalat sekä öljyä niiden pinta.  Jos käytät halsteria, öljyä sekin ja siirrä koko komeus tulelle vasta kun hiillos on hyvä. Isot kalat kypsyvät noin 20–30 minuutissa, pienemmät 10–15  minuutissa.  Myös savun maku sopii rasvaisiin kaloihin erityisen hyvin. Savustuskeinoja on tänä päivänä vaikka millä mitalla, helpoiten se onnistuu savustuslaatikossa tai savustuspussia käyttämällä. Ennen savustusta kalat tulee esikäsitellä ja suolata. Savustusaika riippuu kalojen koosta, kuumuudesta ja savustustavasta. Noin kilon kokoiset kalat savustuvat noin puolessa tunnissa, pienemmät noin 15 minuutissa.

Lisävinkkejä erilaisten kalaruokien valmistamiseen löydät resepteistämme