Ainekset

 • Langanmenekki Novita Nalle
  • (010) luonnonvalkoinen 100 g,
  • (366) nokkonen 100 g ja
  • (285) sahrami vajaa 50 g
 • Sukkapuikot Novita nro 3 tai käsialan mukaan
 • Vihreitä kuulia -marmeladeja herkutteluun

 

Vaikeusaste: Keskivaikea
Suunnittelija: Sari Nordlund
Koko: 38/39

Tee näin

Mallineuleet Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *1 o, 1 n*, toista *–*. Kirjoneule: neulo kaikki kerrokset oikein ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Huom. Sido 4 s pidemmät lankajuoksut kiertämällä langat toistensa ympäri työn nurjalla puolella. Tee sidonnat eri kohdissa, etteivät ne osu samaan silmukkaväliin peräkkäisillä kerroksilla.

211119_nettiin_vihreakuula_merkit.jpg

211119_nettiin_vihreakuula_ruutu1.png

211119_nettiin_vihreakuula_ruutu2.png

211119_nettiin_vihreakuula_ruutu3.png

Tiheys 25 s ja 32 krs kirjoneuletta = 10 cm

Luo sukkapuikoille luonnonvalkoisella langalla 80 s ja jaa silmukat neljälle puikolle, 20 s jokaiselle puikolle. kerroksenNeulo joustinneuletta suljettuna neuleena 3,5 cm ja neulo 2 krs oikein.

Aloita kirjoneule I ruutupiirroksen 1. krs:lta ja neulo 80 s:n kuvio. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–104. Kerroksilla 17, 32, 42, 52, 61, 69, 76, 83, 89, 95, 99 ja 102 kaventuu aina 2 s ja työssä on nyt 56 s. Jaa silmukat tasaisesti 4:lle puikolle, 14 s jokaiselle puikolle.

Aloita kantalappu neulomalla I puikon silmukat luonnonvalkoisella langalla oikein IV puikolle = 28 s. Jätä muut silmukat odottamaan ja käännä työ. Neulo vahvennettua neuletta:

 1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.
 2. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun. Käännä työ.

Toista kerrokset 1–2 yhteensä 15 kertaa (= 30 krs) ja neulo vielä nurjan puolen kerros.

Aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 10 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 9 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmässä on koko ajan 10 s. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdella puikolle, 5 s kummallekin. Neulo oikean puoleiset 5 s oikein. Olet nyt kantalapun keskellä, kerroksen vaihtumiskohdassa.

Neulo I puikolta 5 s oikein, poimi 16 s langan avulla kantalapun vasemmasta reunasta + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi III puikon ja kantalapun välistä langan avulla 1 s ja vielä 16 s kantalapun oikeasta reunasta. Neulo loput 5 s oikein.

Jatka neulomista kaikilla 72 s:lla suljettuna neuleena II ruutupiirroksen 1. krs:lta. Kerroksella kaventuu I puikon lopussa ja IV puikon alussa 1 s = 70 s. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–16. Työssä on nyt 56 s.

Jatka kirjoneuletta III ruutupiirroksen 1. krs:lta ja neulo sitten ruutupiirroksen kerrokset 2–40. Kerroksilla 35, 37 ja 38 kaventuu kärkeä varten aina 4 s ja työssä on nyt 44 s.

Neulo loput sukasta luonnonvalkoisella langalla ja jatka kärkikavennuksia kuten edellä eli neulo I sekä III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 6 s.

Neulo 1 krs oikein ja jaa silmukat kahdelle puikolle niin, että sukan päällä on 12 s ja pohjassa 12 s.

Ompele silmukat silmukoimalla yhteen. Laita puikot oikeat puolet vastakkain niin, että lanka on pohjan puolella. Pistä neula ja lanka etummaisen puikon s:n läpi kuten neuloisit sen nurin, pistä sitten neula takimmaisen puikon s:n läpi kuten neuloisit sen oikein. Kiristä lanka.

 1. Vie neula ja lanka etummaisen puikon s:n läpi (sama s kuin aiemmin) kuten neuloisit sen oikein, nosta silmukka puikolta.
 2. Vie neula etummaisen puikon seuraavan s:n läpi kuten neuloisit sen nurin. Vedä lanka kokonaan läpi (jätä s puikolle).
 3. Vie neula ja lanka takimmaisen s:n läpi (sama kuin aiemmin) kuten neuloisit sen nurin, nosta s puikolta.
 4. Vie neula takimmaisen puikon seuraavan s:n läpi kuten neuloisit sen oikein. Vedä lanka kokonaan läpi (jätä s puikolle). Toista kohtia 1–4, kunnes jäljellä on 1 s. Työnnä neula ja lanka s:n läpi nurjalle puolelle ja päättele.

Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely

Höyrytä sukat kevyesti.

Tee vielä molempiin sukkiin 2 tupsua (halkaisija noin 4 cm). Tee tupsut vihreästä langasta ja laita mukaan muutama luonnonvalkoinen lanka. Kiinnitä tupsut yläreunassa joustimen alapuolelle, sukan sivuun.

 

Sari Nordlund