Tänä vuonna perinteiset jouluruuat saavat uutta seuraa, kun kasvikset valtaavat joulupöydän. Trendikkäimmät jouluruuat maistuvat niin kasvissyöjille kuin fleksaajillekin – mutta sopivat loistavasti yhteen myös perinteisen joulukinkun kanssa.

Tänä jouluna vihreää löytyy muualtakin kuin joulukuusesta, sillä joulun makuelämykset syntyvät kasviksista. Fazer Culinary Team Finlandin kapteeni Mika Pesonen vinkkaa muutaman helpon joulureseptin, joilla voit päivittää kauden maut herkullisella ja modernilla tavalla.

 

Hyppää mukaan fleksaajien joukkoon lisäämällä kasviksia joulupöytään

Kasvispainotteisessa fleksauksessa on kyse pienistä valinnoista: esimerkiksi osan lihasta voi korvata kasviperäisillä tuotteilla. Maailmalla kasvavaa ruokatrendiä voi kokeilla myös joulupyhien aikana, kun vaihtaa ainakin yhden perinteisen jouluherkun kasvis- tai vegaaniversioon.

Fleksaajan ruokavalio koostuu pääasiallisesti kasvisruuasta ja lihaa syödään vain vähän. Tällaisella osa-aikaisella kasvissyönnillä on lukuisia hyötyjä niin terveyden kuin ympäristönkin kannalta.

“Joulu on herkuttelun aikaa. Siksi on hyvä, että tarjolla on myös jouluisia kasvisruokia. Kun nauttii myös kevyempiä jouluruokia, tuntee jouluaterian jälkeen itsensä paljon energisemmäksi ja vähemmän turvonneeksi”, huomauttaa Pesonen.

 

Maistuvat vegaaniset joulureseptit ja vinkit, joilla lisäät vihanneksien määrää lautasella

Tofu ja seitan ovat hyviä kinkunkorvikkeita, mutta vegaanille on tarjolla myös muita kekseliäitä vaihtoehtoja.

“Oma suosikkini on jouluselleri, joka on loistava vegaani joulukinkku! Se on marinoitu yön yli savunmakuisessa marinadissa ja kuorrutettu rapeaksi Dukkah-mausteseoksella. Kannattaa kokeilla myös vegaanista porkkanalaatikkoa, jossa kerma on korvattu kauramaidolla ja linsseillä. Hovimestarin pavut on kolmas maistuva, vegaani jouluruoka”, kertoo Pesonen.

 

Erilaisia kasviksia kannattaa lisätä myös sellaisenaan joulupöytään, sillä ne sopivat hyvin myös erikoisruokavalioita noudattaville jouluvieraille.

“Suomalaiset juurekset sekä puna- ja valkokaali sopivat erityisen hyvin kasvispainotteiseen joulumenuun. Toinen vinkki, jolla voi luoda hieman erilaisen joulumenun, on lisätä etikkamarinoituihin sieniin hippunen kanelia. Näin saa aikaan helpon version vegaanista sienisalaatista”, Pesonen kertoo.

Oma kiinnostus ja halu ovat lopulta tärkeimmät ainekset, joita tarvitaan vihreään jouluun. Joulukuussa kannattaakin rohkeasti kokeilla erilaisia makuja ja laajentaa omaa makumaailmaansa.

“Kun kyseessä on jouluruoka, tärkeintä on, että se maistuu hyvältä. Sillä ei ole niin väliä, sisältääkö ruoka lihaa vai ei. Loppujen lopuksi kasvisruuissa on kyse vain siitä, että uskaltaa hypätä omalta mukavuusalueeltaan ja kokeilla uusia asioita”, Pesonen summaa.