Suuntaa tutkimusmatkalle korpeen - nauti peipon viserryksestä ja honkien huminasta! Muista ensin kuitenkin pari asiaa, jotta retkestäsi tulisi mahdollisimman onnistunut.

Miksi lähteä kauemmas kulkemaan, kun lähimetsässäkin riittää ihmeteltävää? Vaikka metsä elää ympäri vuoden, on se erityisesti kesäaikaan täynnä jos jonkinlaista elävää. Hyvin varustautumalla ei jo ensimmäinen hyttysenpisto pakota kääntymään takaisin vaan metsän äänistä ja tuoksuista voi nauttia koko päivän – ja miksei yönkin!

1. Vaatetus

Metsä ei (onneksi) ole pariisilainen catwalk, joten tyylipisteitä ei tarvitse kerätä. Liikkumiseen hyvin soveltuva vaatetus ja tarvittaessa suojapäähine takaavat sutjakkaan mättäältä toiselle sukkuloinnin.

Pitkät hiukset kannattaa kiinnittää ja suojata, ellet halua vapaamatkustajia kotiin asti. Kenkien kohdalla perinteiset kumisaappaat ovat varmin valinta säällä kuin säällä.

2. Suojaaminen

Suojaavan vaatetuksen lisäksi mukaan metsään kannattaa ottaa hyttysmyrkkyä, sillä kukapa haluaisi viettää retkipäivää kutiavaa niskaa raapien. Myös kyypakkaus on hyvä ottaa mukaan varmuuden vuoksi, sillä aina pelästynyt käärme ei ehdi alta pois.

Aurinkorasva kuuluu luonnollisesti retkeilijän perusvarusteisiin.

3. Jokamiehenoikeudet

Ennen metsään lähtöä kannattaa kerrata vielä jokamiehenoikeudet. Näihin kuuluvat muun muassa vapaa liikkuminen ja tilapäinen yöpyminen, onkiminen, uiminen sekä marjojen, sienten ja rauhoittamattomien kasvien poimiminen.

Metsään lähtiessä kannattaakin ottaa vaikka pari pakasterasiaa mukaan, ensimmäiset mustikat nimittäin kypsyvät jo heinäkuussa.

4. Eväät

Lyhyelläkin vaelluksella maistuvat männyn alla voileivät ja mehu. Jos alueelta löytyy merkitty tulentekopaikka, voi nuotion ääressä paistaa makkaraa tai folioon käärittyjä banaaneja suklaatäytteellä. Liikkeellä ollessa suuhun voi napsia kirpakoita ketunleipiä.

Muistathan, että avotulenteko maastoon ja polttopuiden keruu eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Kuivina kausina kannattaa myös varmistaa, ettei alueella ole voimassa metsäpalovaroitusta, jolloin tulen teko on ehdottomasti kielletty myös merkityillä tulentekopaikoilla.

5. Yöpyminen

Innokkaimmat metsäilijät viettävät yön teltassa puiden alla. Teltta, makuupussi ja makuualusta ovat tärkeimpiä varusteita. Muista ottaa reppuun mukaan myös taskulamppu. Sateen sattuessa pressu suojaa teltassa nukkujia kosteudelta.

Vaikka avotulen tekeminen olisi kiellettyä, on trangian käyttö sallittua. Trangiassa valmistuvatkin kätevästi aamupuuro ja -kahvi.

 

Jos haluat tutustua tarkemmin metsän elämään, kannattaa matkaan napata vielä esimerkiksi kiikarit. Laittakaa vaikkapa leikkimielinen kisa pystyyn siitä, kuka bongaa ensimmäisen palokärjen.