Kesäiseen ruokapöytään kuuluvat olennaisena osana vehreät salaatit ja ihanat makeat herkut. Luonnon kesäkukkakukoistusta ihaillessa mieli lepää ja monet haluavatkin tuoda luonnon kauneuden ruokapöytään asti. Kokosimme yhteen vinkkejä, joilla tuot syötävät kukat ja kasvit osaksi ateriaa.

Kesän kukat näyttävät komeilta niin omassa puutarhassa kuin maljakossa, mutta kukkia voi hyödyntää myös kesäkeittiössä. Kesäpöydän herkkuja valmistettaessa kannattaakin suhtautua uteliaasti omaan kukkapenkkiin. Puutarhasi saattaa nimittäin sisältää yllättäviäkin aarteita!

Kukkaloistoa kakkuihin

Perinteisiä syötäväksi kelpaavia kukkia ovat esimerkiksi orvokki ja ruusun terälehdet. Voit käyttää huoletta luonnossa tai puutarhassa kasvavia ruusulajikkeita. Makeiden herkkujen koristeeksi soveltuvat myös laventeli ja samettikukka. Lisää vahvaa väriloistoa loihdit punaisen värimintun terälehdillä tai kauniin sinisillä ruiskaunokeilla.

Kokeile koristella kukilla vaikkapa ihana sitruunavalkosuklaa-aprikoosikakku tai raikas jäädytetty jogurttikakku.

Lisää särmää salaatteihin

Leivonnaisten lisäksi kukat ovat oiva lisä salaatteihin niin maun kuin värinkin puolesta. Uutta potkua makuun tuovat esimerkiksi krassit. Kesäisiin salaatteihin saat vaihtelua myös kehäkukilla. Useiden puutarhasta löytyvää ruohosipuliakin voi hyödyntää kukintoja myöten.

Oman puutarhan ja kukkapenkkien lisäksi kannattaa katse suunnata myös lähimetsiin ja niityille. Esimerkiksi rikkaruohona pidetty voikukka nimittäin maistuu salaateissa ja puna-apilan kukat ovat soma näky vaikkapa kermakakun päällä. Yksi tämän hetken trendeistä on monille lapsuuden metsäretkiltä tuttu kirpakka ketunleipä, jota voit käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa ja koristelussa.

Kolua myös kaupan hyllyt

Jos et halua käydä suotta napsimassa kukkia puutarhastasi tai lähettyvillä ei ole luonnonniittyä, on syötäviä kukkia saatavilla myös kaupoista. Muistathan kuitenkin, että esimerkiksi kukkakaupoissa myytävien kukkien kasvatuksessa on usein käytetty tuholaismyrkkyjä, jolloin ne eivät kelpaa syötäväksi. Luonnosta kerätyt kukat on hyvä puhdistaa ennen käyttöä, eikä niitä tule kerätä teiden varsilta.

Aina ei syötävien kukkien käyttö vaadi sen kummempaa vaivannäköä keittiön puolella. Parilla kukalla piristät nimittäin helposti ja nopeasti kesäisen aamupuuron. Kukat sopivat myös erilaisten juomien kuten kesäjuhlien boolin koristeeksi.

Lisää vinkkejä syötävistä kukista ja niiden käyttötavoista löydät esimerkiksi täältä.